Vorbasse Marked er ikke specielt truet af terror

En kvart million mennesker er samlet i løbet af de næste dage på Vorbasse Marked. Det har givet anledning til ekstra sikkerhedsforanstaltninger mod terror.

Politiinspektør Morten Anker Jensen, Sydøstjyllands Politi, bekræfter, at der er lavet sikkerhedsvurdering før markedet. Politiet er talstærkt til stede fra åbningen torsdag frem til mandag morgen.

- Jeg vil ikke røbe, hvordan vi er til stede. Men alle kan jo se de forhindringer, der er lavet for at sikre, at køretøjer ikke kan brage ind på markedspladsen, siger politiinspektøren til TV SYD.

Store betonklodser er stillet op ved indgangen. Det sker med direkte henvisning til terrorhandlinger i bl.a. Nice og London.

- Det er aftalt med PET og politiet, at vi skal lave de sikkerhedsændringer. Det er ærgerligt, men jeg tror ikke, at det vil påvirke stemningen, siger Brian Madsen, formand for markedet, til TV SYD.

Politiinspektør Morten Anker Jensen oplyser, at det er standard, at arrangørerne af store begivenheder som Vorbasse Marked bliver bedt om at lave en fortegnelse over, hvad der kan gøres for sikkerheden:

- Vi tager en drøftelse med arrangørerne på forhånd og kan bede dem om at lave forskellige tiltag. Alt sammen tilpasset  situationen i Danmark og i verden.

Morten Anker Jensen understreger, at trusselsniveauet på Vorbasse Marked ikke er særlig højt.

- Vi håber, at gæsterne på markedet vil være opmærksomme på, om de ser noget, der ikke ser rigtigt ud, slutter politiinspektøren.

Kontrol af dyr og boder

På markedet er der den sædvanlige kontrol af dyrene og deres forhold.

- Vi har vores egen dyrlæge, som holder øje med dyrene, siger Brian Madsen, formand for Vorbasse Marked, til TV SYD. Desuden er Dyrenes Beskyttelse som sædvanligt til stede på pladsen.

- Vi plejer ikke at have store problemer med dyrene. Vores dyrlæge er god til at klare tingene med dialog i stedet for løftede pegefingre.

Også Skat plejer at være til Vorbasse Marked. Det kontrollerer de mange kræmmerboder med hensyn til arbejdskraft og moms og skat.

- Vi ved ikke, om de kommer, siger Brian Madsen,  men vi har ikke noget imod, at de er her. 

Forberedelserne til årets marked begyndte, da det forrige var overstået. Bl.a. om sikkerhedsforanstaltningerne.