VUC Syd støttede vicedirektørs cykelklub med offentlige midler

VUC Syd har ikke kun sponsoreret direktørens golfklub - vicedirektørens cykelklub har også fået del i de offentlige kroner.

VUC Syd - en statsfinansieret institution, der tilbyder uddannelse til voksne og unge - har støttet vicedirektørens cykelklub, Haderslev-Starup Cykelklub, med 60.000 kroner. Det oplyser Radio24syv.

Vicedirektør for VUC Syd, Hans Juhl, har ifølge Radio24syvs oplysninger været medlem af cykelklubben gennem en lang årrække, og han var indtil 2009 også bestyrelsesmedlem i klubben, der har cirka 120 medlemmer.

De nye oplysninger kommer efter, at Radio24syv fredag kunne fortælle, at VUC Syd har sponsoreret Haderslev Golfklub, hvor den netop afgåede direktør, Hans Jørgen Hansen, selv spiller golf. Ligeledes har VUC Syds eventkonsulent, som blandt andet er ansvarlig for sponsorater, en fortid som forretningsfører i golfklubben. I alt har VUC Syd støttet klubben med 256.000 kroner i perioden 2015-2017.

Jurist Bente Hagelund, rektor ved Folkeuniversitetet i København og forfatter til en række bøger om forvaltningsret, har set sponsorkontrakterne, og hun mener, at det er en uheldig sammenblanding:

- Som udenforstående kan man få den mistanke, at der er sket en usund sammenblanding af interesser i de her sager. Det er derfor vigtigt, at man får undersøgt, om der er et inhabilitetsproblem, hvor man tilgodeser sine kammerater i de organisationer eller klubber, man er medlem af - altså om man inddrager usaglige hensyn, når man skal beslutte, hvem man skal sponsorere, siger hun til Radio24syv.

Hverken VUC Syds konstituerede direktør, Vinnie Lerche Freudendal, eller vicedirektøren selv, Hans Juhl, har ønsket at udtale sig i sagen.

VUC Syd har indgået to sponsorkontrakter med Haderslev-Starup Cykelklub, som var gældende i årene 2010-2015, og for de 60.000 kroner har VUC Syd fået sit logo på cykelrytternes ryg og bryst.

I alt har VUC Syd indgået sponsorater for 1,6 millioner kroner i årene 2014-2017.

Bente Hagelund stiller sig kritisk overfor, at VUC Syd overhovedet vælger at prioritere offentlige midler på sponsorater:

- Når man indgår en sponsorkontrakt som offentlig uddannelsesinstitution, skal man altid overveje, om det har en effekt, og om det gavner institutionens formål. Og man kan spørge sig selv, om der bliver uddannet flere voksne og unge i Haderslev, fordi der bliver brugt 60.000 kroner på en cykelklub, siger hun til Radio24syv.

Rigsrevisionen undersøgte i 2015 16 ud af 24 VUC’er, og her var VUC Syd den eneste, der havde repræsentationsudgifter til sponsoraftaler.

VUC Syd har den seneste tid i Radio24syv og JydskeVestkysten fået kritik for store udgifter til studieture og sponsorater, og for ansættelser af personer, der er i familie med medlemmer af ledelsen og bestyrelsen.

Onsdag den 14. juni fratrådte direktør i VUC Syd, Hans Jørgen Hansen, sin stilling øjeblikkeligt. Fratrædelsen var dog ikke begrundet i den negative medieomtale.