Analytiker: Lukker Ryanair i Billund, er lufthavnen truet

Hvis Ryanair lukker ned i Billund, kan det tage livet af Billund Lufthavn, vurderer seniorøkonom Jacob Pedersen, Sydbank. Og han vurderer, at Ryanairs trussel om at lukke base i Billund skal tages alvorligt.

- Selvom København er vigtig for Ryanair, og Ryanair er vigtig for Københavns Lufthavn, så kan begge parter leve uden hinanden, men Billund Lufthavn kan ikke leve uden Ryanair, siger Jacob Pedersen til TV2Nyhederne.

Jacob Pedersen er den førende fly-analytiker i Danmark. Han vurderer, at Billund Lufthavn lever at den trafik, som Ryanair kaster af sig.

- Siger det irske lavprisselskab farvel til Billund, vil det derfor være et endeligt farvel til Billund Lufthavn, mener analytikeren.

I dag flyver hver femte passager til og fra Billund med Ryanair. Det er 625.000 passagerer om året.

I Billund har Ryanair base for to fly. Hvis basen lukkes, vil det betyde et tab på omkring 80 arbejdspladser. Bare hos Ryan Air. Dertil kommer eventuelle jobs med handling af bagage og fly, hvis Ryanair helt forlader lufthavnen.

I København, hvor selskabet kun har et enkelt fly, betyder lukningen, at ti piloter er flyttet og ca. 30 personer fra kabinepersonalet også er væk.

Det irske lavprisselskab har - trods et bulet og skrammet rygte som "klassens frække dreng" - en helt særlig evne til at skabe det, der er en enhver lufthavns våde drøm: Ryanair skaber masser af trafik og lokker rejsende til i stride strømme i alle de lufthavne, de flyver fra, og derfor vil det ikke være svært at finde en anden base, de kan flyve fra, vurderer Jacob Pedersen til TV2Nyhederne.

Og truslen om at lukke i Billund skal tages alvorligt, mener Jacob Pedersen.

- Kommer der konflikt og blokader, gør Michael O'leary alvor af truslen. Jeg er ikke i tvivl om, at de vil trække stikket i Danmark, siger han til TV 2.