Askeskyen driller igen

Den islandske vulkanaske ventes at rykke mod nordøst tirsdag eftermiddag, så skyen vil ligge over Portugal, Spanien og det sydlige Frankrig. Dermed blev det muligt for 400 danske at komme til og fra De kanariske Øer.

I Billund Lufthavn kom et fly afsted til Tenerife med flere timers forsinkelse.

Salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour, oplyser, at omkring 400 danskere efter planen skal til Gran Canaria fra henholdsvis Billund og København onsdag.

- Vi kan blive nødsaget til at udsætte både hjem- og udrejsen for vores gæster. Vi følger situationen time for time. Men de rejsende skal møde op i lufthavnen, hvis de ikke hører noget fra os, siger Stig Elling.

I stor højde

Askeskyen befinder sig i stor højde og ventes ikke at påvirke franske lufthavne, lyder den seneste melding fra den europæiske flykontrol, Eurocontrol.

Tirsdag morgen lukkede syv lufthavne i Spanien på grund af asken. Alle lufthavne på De Kanariske Øer er lukket bortset fra Las Palmas. På det spanske fastland er tre lufthavne lukket i den sydligste del af landet.

I Portugal har Faro-lufthavnen i Algarve været lukket, men ventes åbnet igen tirsdag middag. Derimod er lufthavnen i Lissabon ikke berørt af askeskyen.

Marokko blev op ad formiddagen også nødt til at lukke fem lufthavne, heriblandt Casablanca, da askeskyen drev mod det nordvestlige Afrika.

Samtidig siger Eurocontrol, at koncentrationen af aske over den nordlige del af Atlanterhavet ikke længere er så høj. Det letter flyvninger mellem Nordamerika og Europa.

Ikke lige det, vi har brug for...

Lukningen af lufthavnene på Kanarie-øerne betød tirsdag, at et hold norske og svenske chartergæster ikke kunne komme hjem.

Tirsdag var det endvidere uklart, om den sydportugisiske lufthavn i Faro på Algarve-kysten vil blive lukket.

- Sker det, vil vi sende omkring 150 gæster af sted til Lissabon og derfra bringe dem videre med bus til Algarve-kysten, siger Stig Elling.

Han er ked af, at askeskyen bliver ved med at drille.

- Det er ikke lige det, vi har brug for nu. Chartertrafikken er begyndt på sommerprogrammet, og vi har 35 procent flere fly i luften nu i forhold til, da askeskyen satte alt i stå, siger Stig Elling.