Bagmandspoliti går efter kartoffelkartel

Danske kartoffelavlere tiltales af bagmandspolitiet for at lave ulovlige prisaftaler.

Danske forbrugere kan have betalt for meget for deres kartofler.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) rejser tiltale mod Dansk Kartoffelproducent-forening for at lave ulovlige aftaler for at presse priserne i vejret.

- Foreningen tiltales for at have opfordret sine medlemmer til at benytte mindstepriser og lade kartoflerne sidde i jorden for at begrænse konkurrencen, hedder det i en pressemeddelelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Der er samtidig rejst tiltale mod foreningens tidligere formand. Den nuværende formand Jørgen Nederby har svært ved at forstå, hvad politiets tiltale bunder i

Uforstående

- Vi er meget uforstående over for den sag. De mener, at vi har lavet aftaler om mindstepris på kartofler, men det har vi aldrig haft. Men jeg har fået besked på, at jeg skal møde op i retten på et tidspunkt, og så må vi tage den derfra, siger han.

Ifølge Jørgen Nederby bunder anklagen i et kartoffelavler stormøde i Grindsted sidste år, hvor den daværende formand, Birger Jensen, opfordrede producenterne til at lade partier af kartofler blive i jorden. Men det var ikke for at presse priserne op, siger han.

- Han opfordrede til, at man lod de dårlige partier ligge. Forbrugerne vil jo ikke købe dårlige kartofler alligevel, siger Jørgen Nederby.

SØK´s behandling af sagen er sket på baggrund af en anmeldelse fra Konkurrencestyrelsen i oktober 2009.