Banemodstandere skubber til ny regering: Skal vi have den Billundbane?

Etablering af Billundbanen vil være en dårlig samfundsinvestering, og i borgergruppen Drop Billundbanen kæmper man fortsat imod banen.

Beslutningen om Billundbanen har været længe undervejs, og med det nylige folketingsvalg er beslutningen endnu engang sat på standby. Lidt uden for Billund sidder en mand, som stadig holder vejret, men som umiddelbart er meget godt tilfreds med udfaldet af onsdagens folketingsvalg.

- Det parti, som rigtig gerne vil have Billundbanen (Dansk Folkeparti, red.), er mildt sagt blevet noget mindre, og transportordfører Kim Christiansen (DF), som har været en stor forkæmper for projektet her, kommer ikke i Folketinget igen. Så på den måde er der noget, der er gået i den rigtige retning ved det her valg, når man er imod Billundbanen, siger Martin Fogh Skovlyst, formand for Drop Billundbanen, til TV SYD.

Martin Fogh Skovlyst vil invitere den kommende transportminister til Billund.
Martin Fogh Skovlyst vil invitere den kommende transportminister til Billund.
Foto: Thor Hedegaard

Håber på hurtig afklaring

Dedatten om Billundbanen stået på i mange år, og Martin Fogh Skovlyst håber nu, at man hurtigst muligt kan få en afklaring. I hvert fald vil han selv skubbe lidt på, når den nye regering bliver dannet.

- Så vil vi rigtig gerne se transportministeren herovre til et møde og forklare om de forhold, der er omkring banen både lokalt, men også helt generelt, siger Martin Fogh Skovlyst.

Afklaring kan trække ud

Men der er efter alt at dømme ikke udsigt til, at borgerne får en hurtig afklaring af Billundbanens fremtid.

På spørgsmålet om der fortsat flertal for Billundbanen, nu hvor Dansk Folkeparti ikke har den samme indflydelse, som de har haft, svarer den socialdemokratiske finansordfører, Benny Engelbrecht:

- Det er et godt spørgsmål og vi kommer under alle omstændigheder til at afvente de regeringsforhandlinger, der foregår nu, før vi kan sige noget konkret om det, for det afhænger jo helt af de partier, der går med ind.

Benny Engelbrecht peger på, at selvom Dansk Folkeparti har valgt at trække sig fra togfonden, så er der fortsat andre partier tilbage i aftalen

- Så det er vanskeligt. Jeg kan ikke på forhånd sige, at der kommer til at ske noget bestemt i en given retning. Det afhænger af det forløb, vi er i gang med, og foreløbigt er vi nået til dag to i regeringsforhandlingerne, hvor det konkrete emne, der er på bordet, er den grønne omstilling. Så der går nok lidt tid, før vi når til infrastrukturen. Det vil jeg i hvert fald gætte på, siger Benny Engelbrecht til TV SYD.

Ikke øverst på to-do-listen

Ifølge det nyvalgte socialdemokratiske folketingsmedlem, Birgitte Vind fra Jelling, giver det kun mening at tale om Billundbanen, når der er skaffet finansiering til at elektrificere jernbanen mellem Vejle og Struer.

Allerede søndag inden folketingsvalget, sagde den daværende folketingskandidat til TV SYD, at hun ikke kan se for sig lige nu, hvilken form Billundbanen kommer til at tage, og hvordan den skal kobles på resten af tognettet.

Lørdag fastholder den nyvalgte Birgitte Vind sine synspunkter overfor TV SYD.

quote

Der er så mange afledte effekter og ting, der giver problemer, så vi er meget langt fra lige nu.

Birgitte Vind, MF, Soc.dem., Jelling

- Udfordringen med Billundbanen lige nu er, at vi for det første ikke har finansiering til den, og det andet er, at skal vi bygge en bane lige nu og her, så skal vi bygge en bane til dieseltog, og det synes jeg personligt er fuldstændigt ude i skoven, siger hun til TV SYD

Hun slår fast, at Socialdemokratiet ønsker den elektrificering af banenettet, som hun ser som en forudsætning for at Billundbanen kan bygges.

-  Lige nu – inden vi har dannet regering – kan jeg ikke udtale mig om, hvordan det kommer til at gå.

Ifølge Birgitte Vind er det dog ikke en sag, der umiddelbart står øverst på den socialdemokratiske to-do-liste:

- Der er andre ting, der vigtige først, men når det så er sagt, er det ingen hemmelighed, at det betyder meget for Billund Lufthavn at blive betjent med tog, og vi er også helt opmærksomme på i Socialdemokratiet, at der ligger en gevinst der, men der er så mange afledte effekter og ting, der giver problemer, så vi er meget langt fra lige nu, siger Birgitte Vind til TV SYD.