TV der bevæger dig

Barn smittet med mæslinger - nu skal passagerer tjekkes

Et barn, der lørdag aften landede i Billund Lufthavn, har fået konstateret mæslinger. Nu opfordrer Statens Serum Institut til, at alle passagerer ombord på flyet fra Bukarest bliver undersøgt. Det samme gælder alle andre, der opholdt sig i lufthavnen fra klokken 21.30 og en time frem.

Flyet fra Wizz Air landede i Billund Lufthavn lørdag klokken 21.23.

Barnet fra Herning-området blev mandag testet positiv for mæslingevirus, og for at forhindre at sygdommen breder sig, bør alle de omtalte personer kontakte deres læge, hvis de mener, de kan være modtagelige for smitte.

Mæslinger er meget smitsom, og selvom langt de fleste er vaccineret mod sygdommen, vil Statens Serum Institut, nu gøre hvad det kan, for at forhindre at andre bliver smittet.

- Blandt de godt 200 passagerer var der mange ikke-danskere, og vi ved ikke, hvor de opholder sig nu. Derfor har vi ikke mulighed for at kontakte dem direkte, siger afdelingsleder Peter Henrik Andersen fra Statens Serum Institut til TV SYD.

Barnet fløj lørdag fra Bukarest i Rumænien til Billund med WizzAir, og landede klokken 21.23. Flyet har flynummer W63211.

Mæslinger er næsten udryddet

Mæslinger har været elimineret i Danmark siden 2017, men der ses fortsat tilfælde, hvor personer er blevet smittet i udlandet og smitter videre.

Passagerer på flyet og andre, der opholdt sig i Billund Lufthavn på det pågældende tidspunkt, skal være opmærksomme på, om de bliver forkølede, får høj feber og udslet i ansigtet og på kroppen, fortæller Peter Henrik Andersen.
 
Man kan, ifølge Statens Serum Institut, som udgangspunkt regne med, at personer født før 1974 har haft mæslinger og derfor ikke kan smittes.

Desuden er de fleste vaccineret mod sygdommen, og derfor er få i fare for smitte, forklarer afdelingslæge Peter Henrik Andersen.

- Der er heldigvis en effektiv vaccine mod mæslinger, og den har langt de fleste mennesker i Danmark fået, fordi de har deltaget i børnevaccinationsprogrammet.

- Vaccinen er indført i 1987, så alle, der er 30 år, er i hvert fald tilbudt vaccinen. Og før det fik de fleste mæslinger som børn. Så langt de fleste personer er beskyttet mod mæslinger.
 

Mest sete på tvsyd.dk