TV der bevæger dig

Billund kommune får noget andre ikke har

Fremtidens rense-anlæg bliver præsenteret i dag. Der er allerede kommet interesserede gæster fra et af verdens største eksportmarkeder.

04:50

Skematisk fremstilling af alt det, der skal foregå omkring energi-fabrikken i Billund.

1 af 2

En snes kinesiske erhvervsfolk er i Grindsted for at være med ved præsentationen. De er kommet for at se på biogas, men i Grindsted foregår det hele samme sted, nemlig på vandværket, hvor energi-fabrikken arbejder med at lave affald, spildevand og gylle om til biogas, varme, elektricitet og gødning. Kina skal i de kommende to år have 3000 nye biogas-anlæg og kan derfor være et stort marked for eksport.

Pioner-projekt

Billund Kommune, miljøkoncernen Krüger A/S og forsyningsvirksomheden Billund Vand A/S er udpeget til at realisere pioner-projektet med 15 millioner kroner i støtte fra Miljøministeriet og Vandsektorens Teknologi-udviklingsfond og et samlet budget på knap 70 millioner kroner.

Fremtidens Renseanlæg får navnet Billund BioRefinery og realiseres over de næste tre til fire år som et demonstrations-projekt. Miljøminister Ida Auken siger om projektet, at det rummer en ny enestående teknologi.

- Det er dansk innovation, når det er bedst, og det kan være med til at profilere Danmark som foregangsland, siger miljøministeren. Det sikrer bedre spildevandsbehandling og udnyttelse af spildevandets energi-indhold. Der bliver kontinuerlig termisk hydrolyse af slam, som det bliver oplyst i en pressemeddelelse. Det er en verdensnyhed og en afgørende faktor for valget af projektet. Anlægget vil også udlede færre stoffer, der skader miljøet.

Eksport-mulighed

Bestyrelsesformand for Billund Vand A/S, Jørgen Krab Jørgensen, peger på, at Billund nu får et center, hvor besøgende fra hele

verden kan studere dansk miljø-teknologi kun et kvarters kørsel fra Billund Lufthavn. Airport.

Billund Vand har i forvejen stor erfaring fra sit avancerede anlæg i Grindsted til bioforgasning af madaffald fra husholdninger og spildevandsslam til et slutprodukt som højeffektiv og lugtfri organisk gødning. En avanceret proces, som tiltrækker besøg af interesserede fagfolk, politikere og investorer fra hele verden.

Etableringen af Billund BioRefinery betyder, at Billund Vand har brug for flere ansatte, Billund Vand vil helst have et bredt dansk grundlag for projektet og opfordrer allerede nu interesserede virksomheder til at byde ind med viden og spørgsmål om projektet.