Billund Lufthavn ønsker direkte togforbindelse til Aarhus

Billund Lufthavn håber med en ny ingeniørrapport under armen at kunne lægge pres på Christiansborg forud for infrastrukturforhandlinger. Lufthavnen vil have direkte togforbindelse til Aarhus.

De sidste mange år er det kørt på skinner for Billund Lufthavn. Passagertallet er bare steget nærmest lodret op i luften. Lige indtil 2020, hvor coronaen har vingeskudt lufthavnen, der nu har sagt farvel til ni ud af ti passagerer.

Alligevel drømmer lufthavnen store drømme for tiden. Med en ny ingeniørrapport foreslår lufthavnen nemlig at anlægge nye skinner hele vejen fra Billund til Horsens for dermed at blive koblet på banenettet og få en direkte forbindelse til Aarhus. Pris: I omegnen af 1,1 milliard kroner.

Nye forhandlinger

Inden længe skal der være infrastrukturforhandlinger på Christiansborg, og her håber lufthavnsdirektør, Jan Hessellund, at ønsket vil blive hørt.

- Der er nogle andre mekanismer der gælder end kun økonomi, når vi snakker forskelle på at rejse med bus. Det er også nemmere at sidde og arbejde i et tog, det er mere roligt og stille, og du er ligesom en del på rejsen, når du først er derinde, siger, Jan Hessellund.

Intet er sikkert

I 2014 blev en forligskreds bestående af den daværende regering, Enhedslisten og Dansk Folkeparti enig om at etablere en ny jernbane fra Billund Lufthavn til det eksisterende jernbanenet i Jelling. Men siden har DF trukket sig fra aftalen, og dermed er intet sikkert.

quote

Det her har større ambitioner og visioner end kun at servicere Vestjylland og Vejle, Fredericia og Kolding

Jan Hessellund, adm. direktør, Billund Lufthavn

Større ambitioner

Nu håber Jan Hessellund, at politikerne vi hæve blikket:

- Med dette udspil vil vi meget gerne sige, at det her har større ambitioner og visioner end kun at servicere Vestjylland og Vejle, Fredericia og Kolding.

- Det her er et spørgsmål om også at servicere hele det østjyske vækstbånd og derved den nordlige side, siger Jan Hessellund og tilføjer, at det handler om at komme over på en grønne transportform samt at tilbyde en mulighed for dem, der ikke kommer til Billund Lufthavn i deres egen bil.

- Halvdelen af vore passagerer bliver kørt hertil. Det er dem og turisterne, vi gerne vil give et alternativ, siger direktøren.