Bøder til flere boder på Vorbasse Marked efter stort fund af ulovlige e-cigaretter

Sikkerhedsstyrelsen reagerede i weekenden på et tip om ulovligt salg af e-cigaretter på Vorbasse Marked. Ikke mindre end fem boder solgte e-cigaretter med ulovlige smagsvarianter.

Det var en meget uimponeret tilsynsførende, der i fredags kørte fra Vorbasse Marked.

Efter at have kontrolleret samtlige boder på pladsen, viste det sig, at ikke mindre end fem boder solgte ulovlige e-cigaretter, og en enkelt bod solgte 19 varianter af ulovligt udstyr, der kan ændre smagen på tobak.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

quote

Det er klart, at unge bliver lokket af de frugtige smagsvarianter og farverige pakker

Jøren Vestbo, professor i Lungemedicin og rådsmand i Vidensråd for Forebyggelse

Tilsynet på det populære marked skete på baggrund af et tip om ulovligt salg af e-cigaretter med farverige smagsvarianter, som det siden 1. april 2022 har været ulovligt at sælge.

- I år har vi indtil 1. juni lavet 81 tilsyn, hvoraf de 33 er mundet ud i politianmeldelser. Så seks på et enkelt marked det er mange, siger Maibrit Brandt, direktør i Sikkerhedsstyrelsen, o fortsætter:

- Vi er opmærksomme på salg af ulovlige e-cigaretprodukter, og om forhandlerne er registrerede. Vi er bevidste om, at markedet konstant udvikler sig, og vi forsøger derfor at holde øje med, om der opstår nye produkter og salgskanaler, blandt andet på de sociale medier.

Lokker særligt de unge

Ingen af de seks boder på Vorbasse Marked var registreret til salg af e-cigaretter på adressen, så boderne bliver anmeldt til politiet med en bødeindstilling på 10.000 kroner for manglende registrering som forhandler.

Sikkerhedsstyrelsen vil over sommeren fortsat tage på uanmeldt besøg på flere af landets markeder og festivaler, for at kontrollere at der ikke bliver solgt ulovlige e-cigaretter.

Jøren Vestbo er professor i Lungemedicin og rådsmand i Vidensråd for Forebyggelse, og det er ifølge ham netop problematisk, at de ulovlige e-cigaretter med deres emballage og smag henvender sig til unge.

Nye regler for e-cigaretter

De sundhedsmæssige konsekvenser af nikotinindtag hos unge er nemlig langt større hos børn end voksne, forklarer han.

- Det er klart, at unge bliver lokket af de frugtige smagsvarianter og farverige pakker. Men nikotinbrug, mens man vokser, og hjernen endnu ikke er helt udviklet, er noget skidt. Disse produkter, hvor nikotin og smag tilsammen gør unge afhængige, kan være en gateway til andre afhængigheder, som for eksempel stoffer eller alkohol, siger han.

Tilsyn på sociale medier

Sikkerhedsstyrelsen er i forvejen bekendte med ulovligt salg af sundhedsskadelige produkter som for eksempel lattergas på sociale medier.

Sikkerhedsstyrelsen holder øje med ulovligt salg af lattergas eller ulovlige e-cigaretter på sociale medier og får i samarbejde med de sociale medier lukket de konti, hvor produkterne bliver solgt.
Sikkerhedsstyrelsen holder øje med ulovligt salg af lattergas eller ulovlige e-cigaretter på sociale medier og får i samarbejde med de sociale medier lukket de konti, hvor produkterne bliver solgt.
Foto: Denis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix

Netop derfor har styrelsen sagsbehandlere ansat til at overvåge blandt andet TikTok, Instagram og Snapchat.

- Vi har medarbejdere, som holder øje med ulovligt salg, og som i samarbejde med de sociale medier får lukket de konti, hvor man sælger lattergas eller ulovlige e-cigaretter, siger Maibrit Brandt og tilføjer, at de i den kommende tid vil have øget fokus på at få lukket de profiler, der sælger de ulovlige e-cigaretprodukter.

I skrivende stund har Sikkerhedsstyrelsen fået lukket 13 profiler på sociale medier og 36 annoncer på DBA og GulogGratis.

Hvad er et e-cigarettilsyn?

Sikkerhedsstyrelsen vil også sætte søgninger i gang med et værktøj, der ved hjælp af kunstig intelligens kan finde ulovlige produkter til salg på nettet.

Sikkerhedsstyrelsen udfører kontrollen med tobaksprodukter og e-cigaretter på vegne af Sundhedsministeriet. Det er Sundhedsmyndighederne, der kan udtale sig om de sundhedsmæssige konsekvenser ved brug af e-cigaretter.