TV der bevæger dig

Børnenes hovedstad vil være international – dropper æ, ø og å

Politikerne i Billund ønsker, at fremtidens vejnavne bliver målrettet børn og leg, men de skal også være internationale, så det bliver uden æ, ø og å.

Billund vil være børnenes hovedstad. Nu foreslår flere politikere at undgå æ, ø og å i nye vejnavne i børnehøjde. Arkivfoto. Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

Billund ønsker at være børnenes hovedstad, og den ambition skal afspejles på nye vejnavne.

Allerede nu har flere veje i byen associationer til børnenes univers. Man kan blandt andet bo på veje som ’Snurretoppen’, ’Hinkestenen’, ’Hønseringen’ og ’Tinsoldaten’.

Men da Billund også ønsker at være en international by, vil flere politikere nu undgå bogstaverne æ, ø og å på fremtidens vejnavne.

Da vi fik forslagene til vejnavne, diskuterede vi, hvordan de ville lyde på engelsk - og på engelske tastaturer findes æ, ø og å ikke.

Per Nyhus, formand, Teknik- og Miljøudvalget, Billund Kommune

- Da vi fik forslagene til vejnavne, diskuterede vi, hvordan de ville lyde på engelsk - og på engelske tastaturer findes æ, ø og å ikke, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Billund Kommune, Per Nyhus (DF), til TV SYD.

Bøvl for udenlandske borgere

Blandt forslagene til vejnavne i et nyt boligkvarter i den sydlige del af Billund var ’Gemmestedet’, ’Hemmeligheden’, ’Snørebåndet’ og ’Blokfløjten’.

Men vejnavnene kan være en hindring for Billunds internationale fokus.

- Det går rigtig godt i Billund lige nu. Der kommer mange højtuddannede, udenlandske borgere til kommunen. Mange af dem bliver ansat af Lego, forklarer Per Nyhus.

Det er dog ikke uden problemer.

- Udfordringen lige i øjeblikket er, at meget er udsolgt i Billund. Så mange begynder med at leje en bolig. Der bliver bygget nyt - og det er virkelig sælgers marked p.t.

Vejnavne skal være tematiseret

Hvis Billund skal være en international by, vil et vejnavn som ’Snørebåndet’ være uhensigtsmæssigt. Derudover skal navnene hænge sammen, så kvarteret har et samlet tema.

Derfor har politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i Billund Kommune nu bedt om nye forslag – gerne uden bogstaverne æ, ø og å.

- Det er ikke et kardinalpunkt for mig. Til gengæld er vi enige i udvalget om, at der skal være ét tema. For eksempel legetøj eller eventyr. Men legeredskaber og eventyrnavne skal ikke blandes sammen, slutter Per Nyhus.

Mest sete på tvsyd.dk