Formuerne svulmer hos Lego, Ecco og Danfoss

Legos direktør dansede jubel-dans, da koncernes regnskab blev præsenteret. Men også ejerne bag de familieejede selskab Lego, Ecco og Danfoss tjener milliarder i disse år, viser en undersøgelse, som Jyllands Posten har lavet.

Ikke mindst Lego-familiens selskab til forvaltning af formuen, Kirkbi, kan notere sig en overførsel på 5 mia. kroner ? eller ca. to mio. kr. om dagen.

Legos bestyrelsesformand, Niels Jacobsen, forklarer i Jyllands-Posten, at den frie likviditet bliver overført til Kirkbi, så Lego alene har de milliarder, der skal at drive og udvikle forretningen.

- Det har vi gjort helt konsekvent de sidste 8-10 år. Det er det, der gør, at Lego har kørt nogenlunde gældfrit og nogenlunde i balance hele tiden, siger han.

Legos omsætning steg med tre milliarder ? og egenkapitalen blev øget med knap to milliarder. Der er udbetalt mellem 4,5 og 5 mia. kr. til Kirkbi.

Også hos Ecco i Bredebro har året budt på regnskabsrekorder. Her blev udbyttet en halv milliard. Ligesom hos Lego er der skudt et firma ind mellem den daglige forretning og familien Toosbuy Kasprzak. Omstætningen er steget med knap 300 mio. kr. og egenkapitalen er vokset til knap fire milliarder.

Også hos landsdelen tredje familieejede selskab var 2014 et rekordår. Danfoss er det største af de syv familieejede selskaber, som Jyllands-Posten har analyseret med en omsætning på 34,4 mia. kr. (et plus på 350 mio. kr.) og et egenkapital på 13,2 mia. kr. (et plus på 1,8 mia. kr.). Der blev sidste år udbetalt et udbytte på knap en milliard til ejerne, Bitten og Mads Clausens Fond og familien Clausen.

Foruden de tre virksomheder her i landsdelen omfatter avisens analyse selskaberne Grundfos, VKR Holding (Velux), Haldor Topsøe og Foss.