Kviksølv-erstatning i fare

Tidligere medarbejdere på Grindstedværket risikerer at komme i klemme, hvis Danisco bliver solgt og løber fra sine løfter om erstatning.

Den amerikanske kemi-gigant DuPont har tilbudt at købe Danisco for 36,1 milliarder kroner, og indtil videre ser det ud til, at handelen går igennem. 

Usikker fremtid

Da sagen om kviksølv-forgiftning på det daværende Grindstedværk kom frem i 2008, lovede Danisco-direktør Martin Kirstein Madsen, at Danisco også vil yde erstatning til de ofre, der får erstatning i Arbejdsskadestyrelsen, og som har lidt et tab.

Men først når alle sager er færdigbehandlede. Der resterer stadig en del sager i Arbejdskade- og Ankestyrelsen, og de sager går nu en usikker fremtid i møde, skriver nyhedsbrevet 3F.

- Jeg håber og tror, at et eventuelt nyt ejerskab ikke vil ændre noget i forhold til erstatninger fra Danisco. Men det er kun min egen mave-fornemmelse. Jeg kan ikke garantere for noget, siger Martin Kirstein Madsen til Nyhedsbrevet.

Dårlig behandling

Kviksølvoffer Børge Hansen i Filskov frygter, at Danisco bruger anledningen til at løbe fra ansvar og løfter.

- Jeg har ingen tiltro til deres gode vilje og har intet til overs for dem. Danisco har behandlet os så dårligt, de overhovedet kunne, siger han.

Børge Hansen fik som det andet kviksølv-offer tilkendt erstatning.

Syg som 42-årig

Han fik tilkendt et kontant beløb for varige mén på 30 procent. Samtidig arbejder Arbejdsskadestyrelsen videre med hans sag om eventuel erstatning for tab af erhvervsevne.
 
Som blot 42-årig forlod han Grindstedværket i 1979. Syg og nedbrudt gik han ud af samme port, som han ni år tidligere var gået rask ind af.

- Det har været 29 hårde år med sygdom. Men anerkendelsen af min arbejdsskade beviser, at ledelsen førte os bag lyset. De har snydt os i så mange år, siger Børge Hansen.