Ledigheden falder i Syd- og Sønderjylland - men i én kommune er der markant flere arbejdsløse

På trods af coronapandemien og erhverv, der har haft blodrøde tal på bundlinjen, så er ledigheden faldet i 13 af 14 kommuner i Syd- og Sønderjylland det seneste år. Undtaget er Billund Kommune, hvor markant flere er arbejdsløse.

Generelt er ledigheden faldet i Danmark under covid-19 pandemien. Det gælder også i Syd- og Sønderjylland.

I 13 af 14 kommuner, som TV SYD dækker, er der blevet markant færre ledige. 

Men én kommune i landsdelen har i dag større ledighed end før coronakrisen. Det drejer sig om Billund Kommune, hvor arbejdsløsheden er steget med 20 procent i forhold til året før.

Det er blandt andet de store udfordringer for luftfarten under coronapandemiens første år, der afspejles i de høje ledighedstal for kommunen.

Lufthavn hårdt ramt

I 2020 mistede Billund Lufthavn tre af fire passagerer, og som konsekvens af de stærkt reducerede passagertal, måtte lufthavnen i maj sidste år sige farvel til omkring 300 medarbejdere.  

Desuden er Billund en turistkommune med publikumsmagneter som Legoland, Lalandia og Lego House og deraf følgeerhverv i hotel- og restaurantionsbranchen. Disse har alle været hårdt ramt under covid-19 lockdown, da folk simpelthen ikke har kunnet komme og deltage i fornøjelserne, fordi forlystelsesparkerne har været tvangslukkede.

- Der er ingen tvivl om, at det er de to hovedårsager til, at arbejdsløsheden er steget så meget mere i Billund Kommune end for eksempel Varde Kommune, der også er en stor turistkommune, siger Villy Nielsen, der er formand i 3F Varde-Billund.

Varde har stort ledighedsfald

Varde Kommune er Danmarks største turistkommune uden for København med normalt 4,5 millioner overnatninger om året. Her har man oplevet det helt modsatte af Billund. Her er der nemlig et fald i ledigheden på 20 procent.

- Varde Kommune adskiller sig markant fra Billund Kommune ved, at her er det naturen og havet, som folk rejser til for at opleve - og langt de fleste overnatter i sommerhuse. Det har man kunnet hele sidste år - på trods af pandemien - selvom restaurationsbranchen heller ikke her har haft det let, siger Villy Nielsen.

Desuden er det også gået godt for andre erhverv i kommunen:

- Det er gået godt for industrivirksomhederne i Varde Kommune - ingen tvivl om det, siger Villy Nielsen.