TV der bevæger dig

Nu kan fartgrænsen hæves på udvalgte landeveje

Nu bliver det permanent med 90 kilometer i timen på udvalgte landevejsstrækninger. Tre lokale landeveje er omfattet af den højere hastighedsgrænse.

Nu bliver det permanent med 90 kilometer i timen på udvalgte landevejsstrækninger. Foto: Morten Stricker, Scanpix

I 2011 indførte regeringen en forsøgsordning med højere hastighed på i alt 100 kilometer hovedveje. Fartgrænsen blev hævet fra 80 til 90 km/t. I alt 18 strækninger er omfattet - heraf tre ved Grindsted, Kolding og Sønderborg.

- Jeg er glad for at kunne oplyse, at regeringen i nær fremtid følger op på det vellykkede forsøg med 90 km/t på sikre landeveje, siger Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen til TV Midtvest.

Vejdirektoratet har lavet en rapport om forsøget, og konklusionen er, at man alene på udviklingen på forsøgsstrækningerne kan konstatere, at der har været en lille stigning i den gennemsnitlige hastighed på 0,2 km i timen og et mindre fald i antallet af ulykker.

Der vil blive udsendt en ny bekendtgørelse, hvor vejmyndighederne (staten og kommunerne red.) i samråd med politiet kan hæve fartgrænsen på sikre landevejsstrækninger til 90 km/t, hvis ikke trafiksikkerhedsmæssige hensyn taler imod det. Dermed afløses forsøget på nogle få udvalgte strækninger med en generel regel, der er i helt tråd med princippet om "fart med fornuft". 

Her må du køre 90 km/t på landevej

Rute 30 mellem Grindsted og Korskro: ca. 12 kilometer
Rute 25 mellem Tønder og Kolding: ca. 1 kilometer
Rute 8 mellem Sønderborg og Fynshav: ca. 6 kilometer