TV der bevæger dig

Om få timer lukker Ryanair sin base i Billund

Kl. 23 lukker og slukker Ryanair sin base i Billund. Men det irske selskabs logo vil fortsat være et se i den jyske storlufthavn: Nu kommer flyene bare fra andre lande. TV SYD er med i lufthavnen.

04:16

1 af 5

Dermed bortfalder grundlaget for fagbevægelsens konflikt mod Ryanair. Den ville lørdag have udløst meget omfattende sympati-aktioner i København, hvor Ryanair lukkede sin base tidligere på ugen.

Arbejdsretten har afgjort, at fagbevægelsen må aktionere mod Ryanair, når de har arbejdspladser på dansk grund. Med lukningen af basen i Billund er det ikke længere tilfælde.

Ca. 100 ansatte - fortrinsvis piloter og kabinepersonale - har haft deres arbejdsplads i Billund, hvor tre fly med Ryanairs logo har været parkeret om natten.

Nu rykkes de til Stansted ved London og Dublin. Samtidig har selskabet bebudet, at tre af fire vinterruter nedlægges - og at en række afgange til sommerdestinationer lukkes næste sommer. Her og nu forsvinder kun to ruter fra Billund.

TV SYD er i lufthavnen før lukningen.

 

 

Siden starten af 2015 har Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, ønsket en overenskomst med Ryanair for medarbejderne i flyselskabets nye base i Københavns Lufthavn.


Men Ryanair vil ikke forhandle med fagbevægelsen, og det irske luftfartsselskab lukker derfor sine baser i København og Billund for at undgå fagbevægelsens lovlige blokader.
  •  7. januar: FPU/Serviceforbundet meddeler til Ryanair, at det ønsker en dansk overenskomst for de medarbejdere, der skal arbejde i Ryanairs kommende base i København. Ryanair afviser ønsket.

I ugerne efter varsler FPU/Serviceforbundet flere gange konflikt over for Ryanair, som ikke anerkender, at det er lovligt.
  •  18. marts: Første Ryanair-fly fra København forsinkes tre timer, fordi omkring 50 lufthavnsansatte står omkring flyet, der derfor ikke kan komme af sted. Ryanair indbringer efterfølgende flere fagforbund for Arbejdsretten.
  •  26. marts: Ryanair åbner officielt base i København.
  •  1. juli: Arbejdsretten fastslår, at Serviceforbundet lovligt kan varsle og iværksætte en konflikt til støtte for kravet om en overenskomst for piloter og besætningsmedlemmer på Ryanairs baser i København.
  •  2. juli: LO meddeler, at man vil indlede konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn fra 18. juli.
  •  3. juli: Ryanair meddeler, at man lukker basen i København 14. juli og flytter det tilhørende fly til Litauen.
  •  7. juli: Ryanair meddeler, at man er parat til at beholde basen i København, hvis konfliktvarslet trækkes tilbage.
  •  8. juli: Efter et kort møde mellem Ryanair og Serviceforbundet står det klart, at selskabet ikke vil forhandle overenskomst, og at fagbevægelsen ikke vil droppe sit konfliktvarsel.
  •  14. juli: Ryanair meddeler, at man højst sandsynligt lukker sin base i Billund fredag 17. juli, hvis ikke fagbevægelsen dropper sin blokade inden 15. juli klokken 17.
  • 15. juli: Ryanair oplyser, at basen i Billund Lufthavn lukkes, da fagbevægelsen ikke inden deadline har droppet sin konfliktvarsel. Dermed er der ingen grund til at gennemføre konflikten fra 18. juli, da intet Ryanair-personale har base i Danmark.
Kilder: Check-in, Lo, Ryanair med flere.
Mest sete på tvsyd.dk