TV der bevæger dig

Politiet snart klar med hjertestartere

Politiets alarmcentraler - også alarmcentralen i Esbjerg - vil snart kunne henvise til den præcise placering for alle hjertestartere i landet. Det vil redde menneskeliv. Ny hjertestarter i Grindsted i dag.

Hjertestarteren hos Danisco

1.523 hjertestartere

Den tredje hjertestarter i Grindsted er nu stillet til rådighed for offentligheden. Det er Danisco på Tårnvej, som har tilmeldt sig Hjertestarter-Netværket. Dermed er der nu 1.523 hjertestartere i Danmark.

hjertestarter.dk

Hjertestarternes præcise placering kan ses på hjemmesiden www.hjertestarter.dk. Det er dog meningen at politiets alarmcentraler skulle kunne oplyse folk, der ringer 112 i en nødsituation, om hvor de kan finde en hjertestarter. Den kan så bruges, inden ambulancen ankommer.

Kraftig kritik

Trods mange måneders venten og kraftig kritik af politiets langsommelighed på dette område er det dog ikke sket endnu. Men nu synes der at være håb:

- Vi arbejder hårdt på sagen. Men vi er løbet ind i en række tekniske problemer og skal nu have udskiftet 50 servere på operatørposterne på alarmcentralerne, siger leder af Rigspolitiets 1-1-2 sekretariat, Steen Herlev Larsen.     

Om to måneder

Sekretariatschefen vil ikke gerne sætte en dato på, hvornår alarmcentralerne kan yde denne service, der af justitsministeren bliver betegnet som en måde at redde menneskeliv på, men han siger til TV SYD:

- Vi håber og regner med, at alle syv alarmcentraler i landet er teknisk klar om to måneder.  

Betryggende

01:01 Luk video

Danisco i Grindsted har siden juli 2008 haft tre hjertestartere. Ud over den ene hos portvagten findes der yderligere to hjertestartere ude på fabriksområdet.

- Ingen af hjertestarterne har været i brug, men det er betryggende at vide, at de er her, hvis behovet pludselig skulle opstå, siger Kirsten Lyhne, sikkerhedsleder på Danisco Grindsted.

Tilgængelig for alle

Hjertestarter-Netværket er etableret af Trygfonden med det formål at gøre nogle af de mange private hjertestartere, der findes hos virksomheder eller organisationer, tilgængelig for alle. Disse hjertestartere bliver sjældent brugt, da kun meget få ved, at de findes.

Flere skal overleve

Ifølge Trygfonden forekommer der i Danmark - uden for hospitalerne - pludseligt, uventet hjertestop ca. 3.500 gange om året, og 95 procent af disse tilfælde ender med dødelig udgang. Med større udbredelse og kendskab til hjertestarterne kan overlevelsesprocenterne forbedres.