TV der bevæger dig

Regeringen afsætter millioner til motorvej

Regeringen afsætter sammen med Socialdemokratiet, DF og Radikale Venstre 65 mio. kroner til at igangsætte en undersøgelse af en ny motorvej fra Hobro til Haderslev.

Motorvej. Arkivfoto.

En motorvej fra Haderslev til Hobro over Billund, Give og Herning er nu et skridt tættere på at blive en realitet.

Regeringen oplyser onsdag morgen i en pressemeddelelse, at den sammen med et flertal i Folketinget, bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og DF, har afsat 65 mio. kroner til at igangsætte to undersøgelser på strækningen. Og det glæder Haderslevs borgmester H.P. Geil (V), der kalder det en tidlig julegave til Syd- og Sønderjylland.

Motorvejen er vores livsnerve i det syd- og sønderjyske.

Haderslevs borgmester, H.P. Geil.

- Når først der er sat så mange penge af til en VVM-redegørelse, så er det kutyme, at der kommer en motorvej. Motorvejen er vores livsnerve i det syd- og sønderjyske, så det er vigtigt, motorvejsnettet bliver udvidet, siger Venstres H.P. Geil til TV SYD.

Sådan ser den foreløbige ruteføring ud for den ny midtjyske motorvej. Både en rute øst og vest om Billund vil blive undersøgt. Foto: Transport-, bygnings- og boligministeriet

25 ud af de 65 mio. kroner går til en forundersøgelse på strækningen fra Hobro over Viborg og til Give. De resterende 40 mio. kroner skal gå til en såkaldt VVM-undersøgelse på strækningen Give-Billund-Haderslev. Ved VVM-undersøgelsen skal der gennemføres en skitsetegning og miljøvurdering med udgangspunkt i en rute henholdsvis øst og vest om Billund.

- Med en VVM- og forundersøgelse tager vi nu endelig hul på arbejdet med den konkrete planlægning og kommer dermed et skridt nærmere til at gøre en ny motorvej fra Sønderjylland og hele vejen op gennem Midtjylland til virkelighed, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

VVM-undersøgelsen af den omkring 70 kilometer lange strækning Give-Billund-Haderslev vil kunne gennemføres på 2-3 år.  

Tidligere undersøgelser viser, at en ny midtjysk motorvej vil kunne bidrage til at aflaste E45. Den samlede anlægsudgift for en ny midtjysk motorvej ligger på 15-20 mia. kr. afhængig af linjeføring, lyder vurderingen fra regeringen.