Ryanair flytter base fra København til Litauen efter 'bizar afgørelse'

Det skriver flyselskabet i en pressemeddelelse fredag. Dermed er Ryanairs problemer med den danske fagbevægelse i København er løst, da det vil ikke længere være muligt at lave blokade mod flyselskabet i København selvom selskabet fortsat flyver fra lufthavnen.

Fra den 14. juli flyttes nemlig det ene fly, der har base i Københavns Lufthavn til Kauna i Litauen.

Det betyder, der ikke bliver nogen konflikter om dansk overenskomst for Ryanairs personale. Og Ryanair vil fortsat flyve fra både København og Billund til europæiske destinationer.

Ryanair begrunder flytningen med:

"...efter denne uges bizarre afgørelse i den danske Arbejdsret, som tillader konkurrerende flyselskabers fagforeninger at lave blokade mod Ryanair, til trods for ingen af disse fagforeninger repræsenterer Ryanairs piloter eller personale

Siden årsskiftet har Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, forsøgt at tegne en overenskomst med Ryanair for medarbejderne i flyselskabets base i Københavns Lufthavn, og i slutningen af januar varslede FPU konflikt over for Ryanair, der erklærede sig uinteresseret i at indgå en overenskomst.

"Desværre, vil København miste muligheden for højt betalte job, da vi flytter vores piloter og kabinepersonale til andre Ryanair Lufthavne i Europa." Slutter Ryanairs direktør, Michael O'Leary, pressemeddelelsen.

Konfliktvarslet kan nu kun berører Billund Lufthavn, men da fagforeningerne ikke har varslet sympatikonflikt i Billund, sker der ikke noget i den jyske lufthavn ind til videre.

Det irske flyselskab meddeler, at de ud over de i forvejen 12 ruter ud af København, vil udvide med yderligere tre ruter til henholdsvis til Kaunas, Bologna og Edinburgh. Som den eneste destination lukker ruten Købehavn-Warszawa.

 

 

  •  I slutningen af oktober 2014 år bekendtgjorde Ryanair, at man ville oprette en base i København, som skulle danne udgangspunkt for en række nye ruter.
  •  Siden årsskiftet har Flyvebranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet, der er en del af LO, forsøgt at tegne en overenskomst med Ryanair for medarbejderne i flyselskabets base i Københavns Lufthavn.
  •  I slutningen af januar varslede FPU konflikt over for Ryanair, der erklærede sig uinteresseret i at indgå en overenskomst.
  •  I begyndelsen af februar afleverede LO et klageskrift til Arbejdsretten, som bliver bedt om at tage stilling til, hvorvidt Ryanair skal operere på danske betingelser.
  •  18. marts fløj Ryanair for første gang mellem Dublin og København,
  •  26. marts åbnede selskabet sin base i København efter tidligere at have holdt sit indtog i Billund. Selskabet flyver også fra Aarhus og har tidligere haft Esbjerg på sit destinationskort.
  •  Samme dag besluttede Arbejdsretten af udsætte sagen til maj med henblik på at få de sidste skrifter i sagen.
  •  20. maj fastsatte Arbejdsretten, at hovedforhandlingen i sagen skulle foregå 15. juni.
  •  I maj besluttede Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), at forbyde kommunens over 45.000 ansatte at flyve med selskabet i arbejdstiden. Beslutningen blev truffet, efter at en række andre kommuner, herunder Albertslund, også har indført krav om, at billetter kun må købes ved flyselskaber med dansk overenskomst.
  •  15. juni blev hovedforhandlingen gennemført og varede mere end ni timer. De tre dommere i sagen meddelte bagefter, at de snarest muligt ville fremlægge en afgørelse.
  •  1. juli blev afgørelsen læst op i Arbejdsretten. Den påbyder Ryanair at anerkende den danske model, herunder fagbevægelsens ret til at iværksætte blokader og sympatikonflikter.

Kilder: LO, Avisen.dk.