Se billederne: Tarok-feber genopstår

Tarok-feberen breder sig. Torsdag har filmen om alle tiders bedste danske travhest og familien bag hesten snigpremiere i Grindsted, hvor hesten Paymaster, som spiller Tarok i filmen, også er fra.

Paymaster ejes af Niels Jørgen Jensen, Hejnsvig. Både hest og ejer tager imod gæsterne til snigpremieren.

Den er specielt udvalgt af Jørn Laursen, der ejede Tarok og tilbage i årene omkring 1980 drev den kendte travhest til 180 sejre i Danmark og udlandet.

67 årige Niels Jørgen Jensens travhest Paymaster ligner Tarok så meget, at Jørgen Laursen udvalgte den blandt cirka 16 travheste til at spille Tarok.

Hele nationen fulgte Tarok, der vandt 111 løb af 156 starter. Eventyret starter i Billund.

Det var dengang, der kom tusinder til travløb på de danske baner. Som optakt til VM i 1977 var tilstrømningen til Billund Travbane så voldsomt, at politiet via Danmarks Radio opfordrede folk til at holde sig væk, fordi trafikken på alle veje omkring byen var brudt sammen.

Filmen om Tarok har Danmarkspremiere næste torsdag - den31. oktober.

Den er produceret af Regner Grasten med Anne-Grethe Bjarup Riis som instruktør. De stod også bag filmen om Hvidsten-gruppen, der solgte 765.000 biografbilletter.

Famlien og hingsten

Filmen om Tarok handler ikke alene om en rød hingst, der var hurtigere end alle andre travheste. Den skildrer også historien om familien Laursen fra Skive og Danmark i årene fra 1948 til 1981.

Landmand Karl Lauersen grundlagde Stald Kima i 1948, selv om hestene for alvor var på vej ud af landbruget for at blive erstattet af traktorer.

Karl Laursen forfulgte stædigt sin drøm om at få alle tiders bedste travhest. Tarok blev avlet på hoppen Tina Virup, som Karl Laursen havde købt for 5.000 kroner. Tarok kom til verden i 1972 efter en vanskelig foling.

Tarok var hoppens niende føl. Hingsten var Pay Dirt, der var opdrættet som travhest i USA. Pay Dirt har fået registreret 1.377 danske føl, men det blev kun til én Tarok.

Filmen skildrer et stærkt sammenhold i familien Laursen. Det var sønnen Jørn Laursen, som var kusk og træner.

Flere hundrede fans fulgte Tarok og familien Laursen til USA i 1977, da Tarok stillede op i VM på Roosewelt Raceway. Noget gik alvorligt galt. Det blev til en omstart, og en italiener løb med sejren.

Sikker satsning

Tarok fik tilnavnet "Dannebrog på fire ben", og da hingsten døde 30. januar 1981 var tophistorien på TV-avisen:

- Dannebrog på fire ben er død.

Tarok indtjente 2,8 millioner kroner.

Filmen om Tarok har kostet 26 millioner kroner, men satsningen af millionerne er så godt som sikker, da tusindvis af biografgængere ventes at købe billet til et gensyn med Tarok og tre årtiers Danmarkshistorie.

Det Danske Filminstitut har i samarbejde med analyseinstituttet YouGov spurgt om danskernes kendskab til Tarok. Over tre millioner i alderen 15 til 70 år kender Tarok. I aldersgruppen mellem 15 og 19 år er det 37 procent. De var slet ikke født, da hele nationen jublede over en rød hingst.