Se fartgrænsen på vejpælene og slip speederen

Vejdirektoratet tester ny metode for at få flere trafikanter til at overholde den generelle hastighedsgrænse på 80 kilometer i timen på landevej.

Nyt forsøg med fartmærker på kantpæle skal minde trafikanterne om fartgrænsen på seks udvalgte vejstrækninger, hvoraf de to ligger i TV SYDs område.

Det er Kolding Landevej mellem Hejnsvig og Vorbasse på en strækning på 7,8 kilometer og Ringkøbingvej mellem Lyne og Varde, hvor det drejer sig om 10,3 kilometer.

Vejdirektoratet har udvalgt seks strækninger til forsøget, hvor gennemsnitshastigheden ligger over 80 kilometer i timen.

Det er jo ikke alle trafikanter, der overholder fartgrænserne, og særligt på landevejene bliver der ofte trykket for hårdt på speederen. En af årsagerne kan være, at trafikanterne ikke er opmærksomme på, hvor hurtigt de må køre, og det vil Vejdirektoratet gerne hjælpe dem med.

Her kommer der fartgrænser på vejpælene.
Her kommer der fartgrænser på vejpælene.
Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Derfor vil Vejdirektoratet nu undersøge, om et lille fartmærke på kantpælene med den generelle hastighedsgrænse på 80 kilometer i timen kan få flere trafikanter til at sænke farten.

- Der er desværre stadig for mange, der kører for hurtigt og overtræder hastighedsgrænserne. Det gælder også på vores landeveje. Vi ved, at mange trafikulykker skyldes for høj fart og uopmærksomhed. Vejdirektoratet vil med et meget enkelt fartmærke nu minde bilisterne om hastighedsgrænsen. Det er positivt at se, at man prøver nye metoder af for at komme problemet til livs, og jeg glæder mig selvsagt til at se resultaterne, siger transportminister Benny Engelbrecht, (S), i en pressemeddelelse.

quote

Der er desværre stadig for mange, der kører for hurtigt og overtræder hastighedsgrænserne. Det gælder også på vores landeveje.

Benny Engelbrecht, (S), transportminister

Helt konkret vil Vejdirektoratet i løbet af de næste par uger placere et lille fartmærke med refleks på de mange hvide kantpæle langs de udvalgte veje.

Forsøget skal teste, om trafikanterne bliver bedre til at overholde hastigheden, hvis de hele tiden bliver mindet om den.

Forsøget med de nye fartmærker på kantpælene gennemføres på cirka 35 kilometer statsvej, hvor den generelle hastighedsgrænse er 80 kilometer i timen. Her placeres det lille røde mærke på hver eller hver anden kantpæl i højre side af vejen.

Inspiration fra Holland

Det røde fartmærke med det sorte tal minder om de almindelige runde fartskilte, og Vejdirektoratet håber derfor, at det lille mærke vil vække genkendelse trods dets formindskede størrelse.

Inspirationen til forsøget kommer fra Holland, hvor man længe har angivet den aktuelle hastighedsgrænse med meget korte intervaller på tavler langs vejen. Hvilket har haft positiv effekt. Desuden har Vejdirektoratet selv tidligere lavet forsøg med markering af den generelle hastighed på 80 kilometer i timen på almindelige hastighedsskilte. Disse forsøg viste en markant nedsættelse af gennemsnitshastigheden på forsøgsstrækningerne.

Forsøget kører frem til efteråret 2021, hvorefter Vejdirektoratet vil evaluere og vurdere, om der er grundlag for permanent anvendelse af fartmærker på kantpæle i åbent land.