TV der bevæger dig

Sparer millioner på selv at behandle borgere

Billund Kommune vil spare millioner på selv at behandle borgere for bl.a. væskemangel og blærebetændelse. Det skal ske på et mini-sygehus, som indrettes i Billund.

Her - i De Gamles Hjem -indrettes tre akutstuer, hvor Billund Kommune kan behandles egne borgere for småskavanker. (GoogleMaps)

Kommunen betaler hvert år ca 90 mio. kr. til Region Syddanmark for en række ydelser. I dag koster en indlæggelse på sygehuset 13.750 kr. mod tidligere 5000 kr.

"Mini-sygehuset" indrettes i Mødestedet, hvor der allerede er en sygeplejeklinik. Der ansatte en enkelt sygeplejerske og en Sosu-assistent mere. Der bliver ingen læger tilknyttet mini-sygehuset.

Der indrettes tre akutstuer, hvor borgerne med f.eks. væskemangel, blærebetændelse og lignende små-skavanker kan behandles. Det er den slags, som mange - specielt ældre - borgere bliver indlagt på sygehuset i Esbjerg eller Kolding for i dag.

Dehydrering og andre små lidelser fylder godt op på sygehusenes medicinske afdelinger. Derfor hilser Region Syddanmark initiativet velkomment.

- Det drejer sig jo om patienter, der er kendt af kommunen i forvejen, for eksempel i hjemmeplejen eller på plejecentre. Hvis de kan undgå indlæggelser for små lidelser som blærebetændelser, så er det kun godt, at kommunen tager den opgave alvorligt, siger formanden for regionens Sundhedssamordnignsudvalg, Bo Libergren (K), til P4 Trekanten.

Det nye kommunale tilbud ventes at starte omkring 1. februar - og projektet varer foreløbigt 2013 ud.