Tysk efterforskning mod Ryanair

Det irske lavprisselskab Ryanair, som i sidste uge lukkede sin base i Billund, er kommet i de tyske myndigheders søgelys. Anklagemyndigheden undersøger, om piloter, der er stationeret i Tyskland, har 'tvivlsomme kontrakter'.

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung efterforskes piloter i Tyskland og et personalebureau er blevet ransaget, skriver Fagbladet 3F torsdag.

Bladet noterer, at sagen minder om en sag i Italien, hvor Ryanair blev dømt til at betale knap 24 mio. kr. til en række medarbejdere.

Anklagemyndigheden i Koblenz efterforsker om Ryanair bruger "særlige kontrakter", så selskabet kan slippe for at betale en række sociale bidrag. Bl.a. piloter er ansat i et personalebureau, som ifølge den tyske avis skulle være britiske Brookfield Aviation.

Over for Fagbladet 3F afviser Ryanair alle anklager:

- Ryanair opererer ikke med såkaldte "tvivlsomme" kontrakter, som det fejlagtigt bliver hævdet af pilotfagforeninger ved vores konkurrerende flyselskaber. Ligesom mange andre flyselskaber (herunder Aer Lingus, EasyJet og Emirates), hyrer Ryanair piloter både som fuldtidsansatte og også som entreprenører, siger communications manager Ronan O'Keefe.

Han henviser til, at Ryanair bruger bureauer som Brookfield Aviation - og forventer, at "alle parter fuldt ud overholder sociale forsikrings- og skattemæssige forpligtelser.

Netop spørgsmål om løn under sygdom og andre faglige rettigheder var grundstenen i den konflikt, som den danske fagbevægelse førte mod Ryanair. Selskabet nægtede at tegne overenskomst - og blev efter varsling af sympati-konflikter tvunget til at lukke baserne i Billund og København. Samtidig har Ryanair lukket fem ruter fra Billund og flyttet tre fly og100 arbejdspladser til London og Dublin.