Vagn har mistet 12 køer til giftplante

På kort tid har den giftige brandbæger taget livet af flere køer hos økologen Vagn Post. Han forsøger at holde planten nede, men det er en kamp han ikke kan vinde.

Den er cirka en meter høj og har et gult hoved – Engbrandbægeren. Giftplanten der i sær det seneste år har spredt sig overalt i Danmark og efterhånden har mange liv på samvittigheden.

Det kan den økologiske landmand Vagn Post fra Vorbasse skrive under på. Han har siden marts mistet 12 af sine malkekører efter de har ædt planten.

- Det er jo en pinefuld død. Det er en leverskade. Så er der ingenting, der fungerer mere, siger han.

Køerne spiser ikke planten, når den står på marken. Men hvis dyrene får serveret hø, hvor planten er i kan de ikke på samme måde sortere planten fra, forklarer han.

Ifølge Vagn Post koster en malkeko som hans omkring 10.000 kr, så udover at se dyrene lide rammer det også hans pengepung. Derfor bruger Vagn Post lang tid på at fjerne planten fra sin 180 hektar jord.

- De bliver ved med at komme. Vi har været rundt tre gange, og vi kan stadigvæk finde nogen.

Men hvis ikke flere dyr skal lide under plantens gift, så kræver det en fælles indsats. Det mener Anne Eriksen, der er økologisk konsulent.

-Har kommunerne arealer i nærheden af landbruget, så være med til at sørge for at frøspredningen ikke vælter ind over de græsmarker, som landmande har

Det samme mener Vagn Post.

Hvad er symptomerne på eng- og vårbrandbægerforgiftning?

Oftest ses kroniske tilfælde, hvor dyrene over en længere periode på seks til otte uger, indtager 50 -100 g. brandbæger dagligt. Den dosis fremkalder forgiftningssymptomer:
  • Man vil se, at hesten i løbet af perioden taber sig
  • Den bliver slinger og kan vandre hvileløs rundt
  • Som følge af den nedsatte leverfunktion vil man i nogle tilfælde kunne se fænomenet fotosensibilisering. De hvide hårpartier i pelsen vil være mere følsomme overfor sollys, hvilket giver rødme og hævelser, og det kan udvikle sig en åben hudbetændelse, hvor huden ligefrem falder af.
Kilde: Netdyredoktor.dk

-Vi kan jo ikke lide at se, at dyrene lider. Det er simpelthen bare en nødvendighed. Vi kan ikke have flere dyr, der dør af det her.

Det er et fåtal af kommuner, der lige nu bekæmper planten. Vejle Kommune er en af dem, der gør noget. Her forsøget man sig nemlig med at brænde planten væk med en seks meter bred brænder.

For at få et akut dødeligt tilfælde skal husdyrene æde omkring fem procent af sin legemsvægt.