Vejdirektoratet tester små selvlysende mærker, som skal få os til at sænke farten på hovedveje

Kantpælene langs flere jyske veje er blevet udstyret med et lille mærke, der skal få folk til at overholde fartgrænsen.

Siden efteråret 2020 har Vejdirektoratet testet en ny metode for at få bilister til at overholde hastighedsgrænsen på 80 km/t på landevejene, skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Helt konkret er der anbragt et lille fartmærke på kantpælene på seks udvalgte landeveje for at minde trafikanterne om hastighedsgrænsen.

- Vi har mange ulykker, der skyldes for høj fart og uopmærksomhed – ikke mindst på landevejene. Derfor vil vi gerne teste, om trafikanterne sænker farten, hvis de hele tiden bliver mindet om hastighedsgrænsen på 80 km/t., siger afdelingsleder Niels Skjøde Agerholm fra Vejdirektoratet. 

Her er strækningerne, hvor forsøget med de små mærker har kørt i et år.
Her er strækningerne, hvor forsøget med de små mærker har kørt i et år.
Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD

Selvlysende og sidder tæt

Fartmærkerne på kantpælene er udstyret med reflekser og udformet med det sorte tal, der minder om almindelige, runde fartskilte. De er placeret på hver eller hver anden kantpæl i højre side af vejen.

Inspirationen til forsøget kommer fra Holland, hvor man længe har angivet den aktuelle hastighedsgrænse med meget korte intervaller på tavler langs vejen.

- Det er et helt nyt redskab, som vi på denne måde prøver af, og jeg er spændt på at se resultaterne, siger Niels Skjøde Agerholm.

Hvis forsøget viser sig at virke, skal mærkerne sættes på statsveje i hele landet.

Strækninger med forsøget: