TV der bevæger dig

Video: Gårdarbejder så ulv ved Grindsted

En ulv blev tirsdag observeret i nærheden af en landejendom på Dyvelsrækkevej 10 kilometer uden for Grindsted.

00:57

Luca Andrei stod bag kameraet og optog ulven, mens den kom tættere på. Efter optagelsen jog han den væk fra ejendommen. Video: Luca Andrei

Det var en ellers helt almindelig morgen, da Luca Andrei stod op. Han arbejder til daglig på en gård, og skulle tirsdag morgen ud i stalden for at flytte køerne. Kalvene brølede efter mælk.

- Jeg så til venstre for at se, hvordan vejret var. Jeg så noget. Jeg troede først, at det var en ræv. Ulven så mig ikke. Den bevægede sig mod stalden, siger Luca Andrei.

Luca Andrei begyndte at optage ulven. Den kunne ikke umiddelbart se ham, så den kom tættere på ham og stalden.

- Der var nogle små kalve, der larmede. Den prøvede at komme tættere og tættere på stalden, siger han og fortsætter:

- Først vidste jeg ikke, om jeg skulle løbe eller blive. Men jeg så, at den ikke bemærkede mig, så jeg fortsatte med at optage den. Derefter jog jeg den væk, for jeg kunne ikke bare stå der.

Ulven løb derefter mod skoven i nærheden af ejendommen.

Læs også Fåreavler er glad for ikke at være med i den nye ulvezone

Det er en ulv

Kent Olsen er forsknings- og samlingschef ved Naturhistorisk Museum Aarhus. Derudover er han ulveekspert. Kent Olsen har set videoen og kan bekræfte, at det er en ulv.

- Der er tale om en ung ulv. Sandsynligvis fra Ulfborg-koblet i Vestjylland. Unge, uerfarne ulve har større tendens til at komme tættere på beboelse, forklarer han.  

Ulve-koblet, som Kent Olsen refererer til, kommer fra Ulfborg sydvest for Holstebro. Ulveparret fik et kuld på seks unger, hvoraf man ved, at én af ungerne er vandret ud af landet. Cirka ti måneder efter at en ulv er blevet født, forlader den territoriet og søger et andet sted hen, fortæller Kent Olsen.

Er bekymret for kalvene

Ved gården lidt uden for Grindsted er både ejerne af gården og medarbejder Luca Andrei bekymret for, om ulven kommer igen.

- Vi er bekymret for, at den vender tilbage og angriber kalvene. Vi har nogle om aftenen til at gå omkring stalden og lave larm. Normalt er det min chef, der kommer en til to gange om aftenen for at checke stalden og lave larm, fortæller Luca Andrei.

Kent Olsen mener dog ikke, at gårdejeren og Luca Andrei har grund til at være bekymret. Ulveeksperten tror nemlig ikke, at kalvene var grunden til, at ulven befandt sig nær gården.

- Jeg tænker det ikke. Jeg tror, den er gået ud af skoven i nærheden. Den kigger meget til siderne for at se, hvor den er henne, og hvordan den kommer videre, siger Kent Olsen.

Læs også Hjælp til ulveplagede fåreavlere

Er ikke farlige for mennesker

Luca Andrei fortæller, at han aldrig har set en ulv før i de fire år, han har arbejdet på gården. Den første gang, han så oplevede én, kom den relativt tæt på.

- Jeg var mest bange for kalvene sikkerhed. Ikke for min egen, siger han.

Det havde Luca Andrei heller ingen grund til, konstaterer Kent Olsen.

- Nej. Under ingen omstændigheder. Det er en ung ulv, der ser sig om. Det er en ulv, der skynder sig væk, da der bliver larmet. Den står der kun i nogen tid, fordi den ikke har set fotografen. Ulven er mere bange end mennesker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også Mand blev bidt af en hund - ikke en ulv, afslører DNA-prøver

Mest sete på tvsyd.dk