Falck betaler millioner ovenpå Bios-skandalen

Det hollandske selskab Bios, Region Syddanmark og flere hundrede kreditorer får kompensation af Falck.

Falck har indgået forlig med det hollandske ambulanceselskab Bios i en sag, hvor selskabet har misbrugt sin position til at presse konkurrenten ud i en konkurs.

Samlet løber kompensationen op i 152,5 millioner kroner. Forliget er indgået med Region Syddanmark, Bios' hollandske ejer og konkursboet efter Bios i Danmark. 

Forliget betyder, at omkring 500 kreditorer efter Bios' konkurs kan få penge igen. Det oplyser Falck i en pressemeddelelse.

Sagen strækker sig tilbage til 2014-2015, hvor Bios overtog ambulancedriften i Region Syddanmark fra Falck.

I januar konkluderede Konkurrencerådet, at Falck havde misbrugt sin dominerende position på markedet til at presse Bios.

Ifølge rådet brugte Falck en fordækt kommunikationskampagne for at skabe uro om Bios og så tvivl om, hvorvidt det kunne løfte opgaven.

Samtidig arbejdede Falck aktivt for at hindre, at ambulancereddere skiftede til Bios. 

Det hollandske selskab havde store problemer med at rekruttere og leve op til sin kontrakt og gik til sidst konkurs i 2016. 

- Falck handlede i 2014-15 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har accepteret myndighedernes kendelse, siger Falck-direktør Jakob Riis.

- Vi har arbejdet for at skabe en samlet løsning for alle store og små kreditorer. Vi er glade for, at vi har kunnet nå til et forlig og betaler nu for parternes tab, siger han i en pressemeddelelse.

Jakob Riis udtalte i maj, at Falck var parat til at betale, hvis det kunne dokumenteres, at selskabets ageren havde givet tab.

Det er nu endt med forliget, som samtidig betyder, at en række erstatningskrav mod Falck er faldet bort. Sagen er dermed retsligt set afsluttet, oplyser Falck. 

Region Syddanmark oplyser, at den samlet havde krav på 120 millioner kroner, og at det med forliget får dækket knap tre fjerdedele af de udgifter, som regionen har haft til sagen og Bios' konkurs. 

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er tilfreds med aftalen.

- Der bliver sat et punktum for alle parter i sagen. For regionen betyder det, at vi ikke skal bruge ressourcer på at forfølge alle sager på kryds og tværs, men det betyder også, at vi modtager en betragtelig økonomisk kompensation, siger hun.

Hos Bios er der ligeledes tilfredshed med, at sagen nu er afsluttet. 

- Perioden med ambulancedrift i Danmark var hård og økonomisk meget belastende. Og derfor er det selvfølgelig positivt, at vi nu bliver kompenseret fair og rimeligt, siger Stef Hellelink, direktør i Bios, i en pressemeddelelse. 

/ritzau/