Borgmester om advokatundersøgelse til millioner: Det havde vi ikke regnet med

Der er sat 300.000 kroner af til at få ekstern hjælp med at undersøge sagen yderligere frem mod sommer.

Knap 4,5 millioner kroner forventer de, at det har kostet Fredericia Kommune at få undersøgt forholdene omkring mange af de sager, der har været fremme i forbindelse med den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard. Det viser dagsordenen for et økonomiudvalgsmøde i Fredericia Kommune torsdag aften.

- Der må ikke sås tvivl om, at vi har gjort det her ordentligt, siger Steen Wrist, der siden januar har været borgmester i kommunen.

Det begyndte med, at man skulle have advokathjælp. Sidenhen har 'undersøgelsen skiftet gear', fortæller Steen Wrist.

Hjælpen blev i december udvidet til først en uvildig ekstern advokatundersøgelse foretaget af advokatselskabet Horten, der skulle afdække nogle bestemte sager - blandt andet den tidligere borgmester Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund. 

Senere blev undersøgelsen udvidet med sætningen 'hvad I ellers måtte finde' rettet mod advokatselskabet Horten. Til sidst blev det også tilføjet til undersøgelsen, at der skulle laves interviews i sagen. 

Dermed steg prisen på undersøgelsen undervejs, og nu forvente at stå med en ekstra regning på knap 4,5 millioner kroner. Et beløb som borgmesteren ikke først havde regnet med.

- Det er prisen. Vi havde et klart ønske om at komme til bunds i det her. Også for kommunens troværdighed at gøre, at vi ikke bare undersøgte os selv. Den regning er selvfølgelig dyr, men det er sådan, det er, siger Steen Wrist.

Konklusionerne i advokatundersøgelserne blev præsenteret på et pressemøde den 12. marts, hvor Horten blandt flere kritisable forhold anbefalede både en politianmeldelse af den tidligere borgmester, Jacob Bjerregaards køb af en grund i Fredericia samt et muligt nærtstående forhold mellem ham og den nu tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe.

Giver ikke besparelser

Trods millionbeløbet til undersøgelsen skal borgerne i kommunen ikke forvente, at der kommer besparelser.

- Heldigvis har kommunen en sund økonomi, og vi har nogle bufferpuljer til at stå imod ekstraordinære situationer. Det må man sige, at det her har været. Så på den måde skal vi nok komme igennem uden at spare på velfærdsområdet blandt andet, siger han.

Steen Wrist mener, at selvom det har været dyrt, så er det penge, der har været nødvendig at bruge. 

- Det er helt afgørende for kommunens videre virke, at vi kommer til bunds - få slået de streger i sandet og ryddet op i det, vi har gang i, siger borgmesteren.

Økonomiudvalget vedtog, at der afsættes 300.000 kroner til ekstern hjælp i forbindelse med situationen.