TV der bevæger dig

Regler bliver ændret efter Holst-sag

Fremover vil politikere ikke kunne få det eftervederlag, som Carl Holst fik med sig fra Region Syddanmark

Carl Holst havde ret til at modtage eftervederlag, men blev kritiseret kraftigt. Nu er eftervederlag ikke længere muligt efter en regelændring. Foto: Claus Bech/Scanpix

Man kan ikke længere få et eftervederlag, hvis man skifter fra regionsrådsformand til at blive folketingsmedlem. Reglerne er ændret som en direkte konsekvens af, at Carl Holst (V) stadig fik penge fra Region Syddanmark, efter han var skiftet til Folketinget og jobbet som forsvarsminister.

Carl Holst stod til at få i alt 833.040 kroner, svarende til en ekstra årsløn, fra Region Syddanmark. Disse penge havde han ret til uden modregning i ministerlønnen. Historien kom frem i juli 2015, hvor han fik massiv kritik for at tage imod pengene.

Carl Holst nåede at modtage godt en halv million kroner fra regionen. Men efter nogle ugers kritik frasagde han sig resten af pengene med den begrundelse, at det skyggede for hans arbejde som forsvarsminister. Senere måtte han gå af som minister på grund af denne og flere andre sager.

Hul i loven

Der var bred politisk enighed om, at denne ret til eftervederlag var et hul i loven, og dette hul er nu lukket. Fra 1. januar 2017 kan hverken fratrådte borgmestre, regionsrådsformænd eller udvalgsformænd få eftervederlag, hvis de bliver folketingsmedlemmer eller ministre.

Ændringen er del af en ny bekendtgørelse, der også omfatter andre ændringer af løn og pension for politikere. Bekendtgørelsen bygger på en aftale mellem Venstre, Socialdemokratiet, de radikale, de konservative og Liberal Alliance. 

Indholdet af bekendtgørelsen kan læses her: https://hoeringsportalen.dk/Hearing/Details/60050

Mest sete på tvsyd.dk