Tillidsmand vil af med whistleblower-ordning

Regionens whistleblower-tjeneste er spild af penge, mener repræsentant for medarbejderne. Anonyme mails har advaret om misbrug, tyveri og ”læge” uden autorisation

Region Syddanmark bør afskaffe sin whistleblower-ordning, som opstod i kølvandet på Carl Holst-sagerne. Det mener Lone Rasmussen, som er fællestillidsmand og næstformand i Hovedudvalget i Region Syddanmark.

quote

Jeg vil opfordre politikerne til ikke at spilde flere penge på ordningen

Lone Rasmussen, fællestillidsmand og næstformand i Hovedudvalget i Region Syddanmark

Siden marts sidste år kan medarbejdere anonymt fortælle om ulovligheder og magtmisbrug. Det kan ske til den såkaldte whistleblower-linje ved hjælp af en krypteret mail, og ved årsskiftet var der kommet 18 henvendelser.

Disse oplysninger går til revisionsfirmaet Deloitte, som så giver oplysningerne videre til regionens ledelse – uden at afsløre den bekymrede medarbejders navn.

- Jeg vil opfordre politikerne til ikke at spilde flere penge på ordningen, når regionsrådet skal vedtage næste års budget. Det er mange penge at betale for en elendig ordning, som kun Deloitte har fordel af, siger Lone Rasmussen.

Sure på kollegaer

Hun var imod indførelsen af whistleblower-linjen, og hun mener ikke, den har ført noget godt med sig.

- Der har ikke været ret mange henvendelser til tjenesten. De fleste af dem falder uden for formålet, og alle bekymringerne kunne være håndteret på andre måder. For eksempel kan man jo henvende sig i fortrolighed til sin tillidsrepræsentant. Og principielt bryder jeg mig ikke om, hvis enkelte medarbejdere ser sig sure på kollegaer og kan bruge en anonym tjeneste til at hævne sig med, siger Lone Rasmussen.

Mistanker om tyveri, misbrug og falsk lægetitel

De fleste henvendelser har ikke haft konsekvenser. Derimod erkendte ledelsen, at en advarsel fra en anonym ansat i psykiatrien var korrekt. Vedkommende skrev i en mail, at en mand bar titlen ”læge” på en lukket psykiatrisk afdeling, selv om Sundhedsstyrelsen ikke gav ham ret til at være læge i Danmark.

Men fejlen blev først rettet seks uger senere, da TV SYD sendte flere indslag med kritik fra embedslægen, jurister og patientforeninger.

Andre sager er undersøgt og afvist. Det skete blandt andet ved en mistanke om udnyttelse af en borger på en social institution. Heller ikke en henvendelse om dårligt arbejdsmiljø og sort arbejde på en psykiatrisk afdeling fik konsekvenser. Ligesom ledelsen har afvist en bekymring om, at medarbejdertilfredsheds-undersøgelsen ikke er anonym, eller at ansøgninger til en chefstilling var blevet smidt ud.

Har du erfaring med whistleblowertjenesten i Region Syddanmark eller andre steder? Så kontakt gerne journalist Jesper Sørensen på 4013 2116 eller jeso@tvsyd.dk