100.000 skal vaccineres mandag: Regn med kø - men kom til tiden

Regionerne gennemfører mandag endnu en stresstest af regionens vaccinationscentre. Lokalt er man klar til opgaven, siger centerleder.

100.000 skuldre lægger hud og muskler til kanylen, når de danske regioner mandag for alvor tester vaccinationskapaciteten. 

I Region Syddanmark får 20.000 borgere et vaccinestik samme dag, mens Region Midtjylland er klar til at vaccinere 22.000 borgere på regionens vaccinesteder - bl.a. i Horsens og Hedensted.

Målet er, at der i Danmark skal kunne vaccineres op mod 100.000 om dagen. Stresstesten er en generalprøve, hvor regionerne får mulighed for at opdage og eliminere eventuelle fejl i deres store set up, inden der kommer flere og flere vacciner kommer til Danmark. 

- Den første stresstest, hvor 8.800 syddanskere blev vaccineret, gik godt, så vi er fortrøstningsfulde i forhold til at skalere kapaciteten op. Når så mange skal vaccineres, er det dog ikke sikkert, vi kan undgå, at der opstår ventetid nogen steder. Det håber jeg, der vil være forståelse for, og jeg ved, at alle medarbejdere vil gøre deres bedste for at hjælpe alle godt igennem, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark, i en pressemeddelelse.

quote

Vi har sat to minutter af til hver borger, og derfor er det så vigtigt, at borgeren kommer så tæt på sin bookede tid som overhovedet muligt.

Charlotte Pugh, Centerleder for de Syd- og Sønderjyske vaccinationscentre.

Lose: Leverancerne er steget

Stresstesten af vaccinationskapaciteten i regionerne finder sted på 60 store og små vaccinationssteder over hele landet.

Testen gælder i forhold til setuppet omkring logistik, distribution, invitationer og bookinger.

Regionerne har i et godt stykke tid forberedt sig på at vaccinere 100.000 borgere dagligt.

- Formålet med testen er at forberede os på den dag, hvor vi forhåbentlig kommer til at vaccinere 100.000 på daglig basis. Altså når der kommer flere vacciner til Danmark. Vi vil gerne være sikre på, at hele setuppet fungerer, og at det er uden problemer at vaccinere de her 20.000 om dagen her i Syddanmark, siger Stephanie Lose, formand for både Region Syddanmark og Danske Regioner til TV SYD.

Her kan du blive vaccineret

Region Syddanmark

 • Vaccinationscenter i Kolding
 • Vaccinationscenter I Vejle
 • Lokal vaccination i Bramdrupdam
 • Vaccinationscenter i Sønderborg
 • Vaccinationscenter i Aabenraa
 • Lokal vaccination i Haderslev
 • Lokal vaccination i Tønder
 • Vaccinationscenter i Esbjerg
 • Lokal vaccination på Fanø
 • Lokal vaccination i Varde
 • Lokal vaccination i Vejen


Region Midtjylland

 • Lokal vaccination i Hedensted Centeret
 • Vaccinationscenter i Horsens


Lokalt er man klar

I vaccinationscentrene er man klar til opgaven, lyder det.

- Vi er vant til at være i det her niveau. Vi er gearet til det her niveau. Så vi er max forberedte, siger centerleder for de syd- og sønderjyske vaccinationscentre, Charlotte Pugh.

Sidst man testede systemet med en stresstest eller 'generalprøve', som centerlederen kalder det, vaccinerede man 8.800 syddanskere. Der gjorde man sig et par erfaringer, og derfor kommer Charlotte Pugh med en opfordring til dem, der skal vaccineres mandag.

- Vi har sat to minutter af til hver borger, og derfor er det så vigtigt, at borgeren kommer så tæt på sin bookede tid som overhovedet muligt. Helst ikke for lang tid i forvejen og helst ikke for lang tid bagud, siger hun.

Centerleder for de syd- og sønderjyske vaccinecentre glæder sig til at få testet kapaciteten. Hun satser på, at det hele fungerer.
Centerleder for de syd- og sønderjyske vaccinecentre glæder sig til at få testet kapaciteten. Hun satser på, at det hele fungerer.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Status før stresstest

I Region Syddanmark er 8,1 procent af befolkningen foreløbigt færdigvaccinerede, og 14,5 procent har fået første stik. I Region Midtjylland er tallene henholdsvis 7,6 og 14,6 procent.

868.461 personer har fået mindst ét stik med en vaccine mod covid-19, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI) søndag.

I alt har 445.566 personer - svarende til 7,6 procent - modtaget begge stik med en coronavaccine.

Så mange er vaccineret

Region Syddanmark

Antal borgere: 1.224.181

Antal påbegyndt vaccinering: 177.397 (14,5 %)

Antal færdigvaccinerede: 99.174 (8,1 %)


Region Midtjylland

Antal borgere: 1.333.566

Antal påbegyndt vaccinering: 194.462 (14,6 %)

Antal færdigvaccinerede: 101.877 (7,6 %)