13 topmoderne respiratorer fra Region Syddanmark skal til Italien

De italienske myndigheder har nu takket ja til at modtage en håndsrækning i form af 13 respiratorer til behandling af deres patienter med covid-19.

De italienske sundhedsmyndigheder har fredag sagt ja til at låne 13 moderne respiratorer af Region Syddanmark. Regionen vurderede, at den godt kunne undvære nogle stykker. 

- Ugen efter påske blev det klart for os, at vi havde situationen under kontrol, og at vi godt kunne undvære 13 respiratorer fra vores sygehuse, siger Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør ved Sygehus Sønderjylland og leder af Region Syddanmarks intensiv-taskforce. 

Det er respiratorer af modellen Servo-I, som er topmoderne respiratorer, der er egnet til intensivpatienter, der er indlagt i en længere periode. Lige nu er denne type maskine i brug på sygehuse i både Nordjylland og på Sjælland til behandling af patienter, der er indlagt med covid-19.

quote

De syddanske borgere skal ikke frygte, at de ikke kan blive behandlet.

Bjarne Dahler-Eriksen, Leder af Region Syddanmarks intensiv-taskforce

Det intensive tryk slider på apparaterne 

På trods af, at Italien oplever en nedadgående kurve i smittetilfælde af covid-19, så er nye sundhedsapparater nødvendige. Ifølge Bjarne Dahler-Eriksen vil det italienske sundhedspersonale stadig  opleve at have flere intensivpatienter, end det plejer, da der oven i de sædvanlige intensivpatienter også stadig er en del covid-patienter indlagt på sygehusene. 

Derfor er et par ekstra respiratorer en nødvendighed, så der ikke kommer for meget slid på maskinerne.

-  Der er tryk på al apparaturet hos det italienske sundhedsvæsen lige nu, og dermed vil der også forekomme meget slid. Så ved at de kan få nogle nye maskiner ind, kan de sende deres eget materiel til service, siger Bjarne Dahler-Eriksen til TV SYD.

Danmark kommer ikke i bekneb  

De 13 respiratorer, der nu skal sendes til Italien, kommer vi ikke til at mangle her i landsdelen. Region Syddanmark har nemlig i starten af året bestilt en ny omgang respiratorer hjem, så der er nogle ekstra i puljen. 

- De syddanske borgere skal derfor ikke frygte, at de ikke kan blive behandlet. Der kommer hele tiden nye respiratorer ind, lyder det fra Bjarne Dahler-Eriksen.

quote

Det føles godt at kunne give lidt den anden vej også.

Bjarne Dahler-Eriksen, leder af Region Syddanmarks intensiv-taskforce

Den lægefaglige direktør er glad for at kunne hjælpe det italienske sundhedspersonale, da det i høj grad har været med til at ruste Danmark og resten af Europa til at bekæmpe pandemien. 

- Det italienske sundhedsvæsen har delt ud af sine erfaringer, om hvordan det er at være i en pandemi, og dermed gjort det muligt for os andre at forberede os på sygdommen. Så det føles godt at kunne give lidt den anden vej også, siger Bjarne Dahler-Eriksen til TV SYD. 

Respiratorerne skulle være klar til at blive sendt afsted allerede i næste uge.