21.004 syddanskere vaccineret på store testdag

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er tilfreds med vaccineindsatsen: - Vi er klar til at løfte vores andel, siger hun.

Trafikken omkring de store sygehuse i Syd- og Sønderjylland var heftig mandag, da evnen til at vaccinere flere end 20.000 borgere på en og samme dag skulle testes.

100.000 skulle vaccineres på landsplan. Slutresultatet blev 21.004 vaccinationer i Region Syddanmark, og tallet fordeler sig med 12.998 i den jyske del af regionen, mens 8.006 fynboer ifølge Odense Universitetshospital blev vaccineret.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) fulgte nøje med fra sidelinjen hele dagen. Hun er overordnet set tilfreds med resultatet og kan dagen derpå konkludere, at Region Syddanmark er klar, når der hver dag - efter planen - skal vaccineres 100.000 danskere.

- Vi er nu klar til at løfte vores andel. Vi har testet på den volumen, vi skal kunne håndtere, og vi forestiller os ikke endnu en stresstest, siger regionsrådsformanden.

- Kom ikke i god tid

Normalt er det en god ting at komme i god tid, når man skal noget vigtigt. Men når det gælder vaccination i denne målestok, gælder andre regler. Vanskelighederne mandag var nemlig mere udenfor vaccinationscentrene end indenfor.

- Det mindste er at give selve stikket. Flow i forløbet er det vigtigste, når man skal vaccinere så mange. Udfordringerne var i overvejende grad trafikale forhold. Altså til- og frakørsel samt parkering, fortæller Stephanie Lose.

Mange borgere ankom i rigtig god tid, men det skaber for mange problemer udenfor.

- Vi vil sådan set hellere have, at man kommer fem minutter for sent end tre kvarter for tidligt. Det ideelle er maksimalt ti minutter før, understreger hun.

Næste 15 procent vaccineret

Under den første stresstest i februar blev 8.800 syddanskere vaccineret. Altså langt under halvdelen af gårsdagens antal.

Flere end 60 vaccinationssteder landet over holdt mandag åbent for at tage imod borgere. 13 af dem ligger i TV SYDs 14 kommuner.

De fem regioner sætter sig nu sammen for at evaluere, hvordan det er gået med massevaccination af i alt 104.824 danskere.

I Region Syddanmark har 179.948 nu fået første vaccination. Det svarer til 14,7 pct. af regionens befolkning. 100.212 syddanskere har fået anden vaccination og er dermed færdigvaccinerede.

I Region Midtjylland har 194.657 (14,6 %) påbegyndt deres vaccination, mens 102.499 er færdigvaccinerede.