TV der bevæger dig

Fra hundreder til fire: Årets Dybbøldag bliver med meget kort gæsteliste

Dagen markerer 100-året for den danske mindehøjtidlighed for slaget ved Dybbøl i 1864. Arrangørene måtte dog lave om i planerne på grund af corona.

02:06

Dybbøl Mølle har fået renoveret både vinder og "hat", så den kunne tage sig godt ud, når 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark markeres i 2020. Coronakrisen har dog sat en stopper for den storstilede markering, der var planlagt. Video: Bárður Michaelsen

Dybbøl Mølle har fået renoveret både vinder og "hat", så den kunne tage sig godt ud, når 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark markeres i 2020. Coronakrisen har dog sat en stopper for den storstilede markering, der var planlagt. Foto: Bárður Michaelsen, TV SYD

1 af 2

Det skulle have været en begivenhed, der trak gæster fra både ind- og udland. En stor markering af Dybbøldagen, hvor de faldne soldater fra slaget på Dybbøl Banke den 18. april 1864 blev mindet, og hvor 100-året for oprettelsen af Den Selvejende Institution Dybbøl Mølle blev fejret. Men sådan blev det ikke.

Coronaepidemien har sat en stopper for den store markering med flere hundrede gæster. I stedet er dagen nedskaleret til en flaghejsning uden publikum og kransenedlæggelse med deltagelse af kun fire personer.

Dybbøldagen

  • Hvert år mindes man de soldater, der faldt i slaget på Dybbøl Banke den 18. april 1864. Det kalder man Dybbøldagen.
  • I 2020 er det 100 år siden, man begyndte på traditionen, efter at man oprettede Dybbøl Mølle som en selvejende institution.
  • Dybbøldagen bliver blandt andet markeret, ved at man lægger kranse og blomster ved fællesgravene på Dybbøl.
  • Siden 2002 har man gennemført en fælles dansk/tysk mindehøjtidelighed på Dybbøl.

Kilde: Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland og Den Selvejende Institution Dybbøl Mølle.

En fælles mindehøjtidelighed, en mindegudstjeneste og et mindearrangement med tale af folketingsmedlem Bertel Haarder er blevet aflyst på grund af corona. Også åbningen af en helt ny udstilling, som fortæller den dramatiske historie fra den smukke bakke i det sønderjyske, er blevet udskudt. Udstillingen åbner, når de danske sundhedsmyndigheder igen finder det forsvarligt, at museer kan holde åbent.

Man gennemfører stadig traditionen med at hejse et flag ved Dybbøl Mølle. Det bliver dog uden publikum.

Sådan bliver programmet ændret

Kl. 8.00: Flaget hejses ved Dybbøl Mølle - Bliver afholdt, dog uden gæster eller publikum 

Kl. 10.00 Mindehøjtidelighed ved Fællesgravene på Dybbøl Banke - Bliver gennemført med kun fire deltagere, heriblandt Sønderborgs borgmester, Erik lauritzen (S) og chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris.

Markering af 100-året for oprettelsen af DSI Dybbøl Mølle - udskudt til senere.

Kl. 19.00 Mindegudstjeneste på dansk og tysk i Sct. Marie Kirke - aflyst.

Kl. 20.30 Mindearrangement i Frihedshallen med tale af Bertel Haarder - aflyst.

Kilde: sonderborg.dk

 

Mest sete på tvsyd.dk
Resten af Danmark