Ældre franarres over 750.000 kroner ud fra NemID-oplysninger

Kriminelle snyder sønderjydske borgere til at udlevere deres NemID-oplysninger, og dermed får de stjålet flere hundrede tusinde kroner.

I tre tilfælde i år har ældre borgere i Syd- og Sønderjylland fået franarret deres NemID-oplysninger og tilsammen fået stjålet for 750.000 kroner. Det får i dag Syd- og Sønderjyllands politi til at komme med en advarsel til særligt ældre borgere om at være påpasselig med at udlevere sine oplysninger. 

- Uanset hvor troværdig personen lyder i telefonen, så vil en ægte bankrådgiver eller politimand aldrig bede om at få NemID-oplysninger, personnummer og kontooplysninger over telefonen, understreger Vicepolitiinspektør Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed i en pressemeddelelse.

De 750.000 fordeler sig ud på en forurettet ældre kvinde, der fik stjålet 500.000 kroner, mens en ældre mand fik stjålet 250.000 kroner og til sidst fik en ældre sønderjysk kvinde stjålet 60.0000 kroner. 

Udgiver sig for at være banken

Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er det et fælles træk for sagerne, at de kriminelle, der ringer op, er meget grundigt forberedte og lyder troværdige. Derudover indleder de kriminelle typisk med at advare om, at personens bankkonto, telefon eller computer er ved at blive hacket, og at det hele kan løses ved at personen udleverer sine NemID-oplysninger over telefonen. 

- I to af sagerne var der tale om, at de kriminelle udgav sig for at være fra vedkommendes bank, og i den tredje udgav personen sig for at være fra telefonselskabet, forklarer Christian Østergård.

Kampagne om IT-kriminalitet

I denne måned har flere politikredse ført en kampagne omforebyggelse af IT-kriminalitet, og her har et af budskaberne netop været aldrig at udlevere sit NemID.

Du kan se de gode råd herunder.

Gode råd fra politiet