Annas datter blev sendt hjem fra lejrskole: Mærkeligt, at kommunen ikke reagerede før

Fem folkeskoleklasser fra Esbjerg tog mandag afsted på lejrskole for at blive sendt hjem af kommunen senere samme dag. Kommunens skolechef er ked af, at eleverne nåede at tage afsted, men fastholder kommunens beslutning om at følge corona-anbefalinger.

Artiklen er opdateret klokken 17 med svar fra Esbjerg Kommunes skolechef, Bo Meldgaard.

Mandag blev en tumultarisk dag for fem folkeskoleklasser i Esbjerg. Om morgenen tog de på lejrskole kun for at blive sendt hjem igen senere samme dag.

Esbjerg Kommune sendte eleverne hjem på baggrund af nye anbefalinger fra Børne- og Undervisningsministeriet.

quote

- Det er mærkeligt, at kommunen ikke reagerer noget før.

Anna Jørgensen, forælder til pige, som tog af sted og vendte hjem fra lejrskole mandag.

Men kommunen blev allerede søndag morgen informeret om Børne- og Undervisningsministeriets anbefalinger – altså dagen før eleverne tog af sted. Det får en forælder til en af de hjemsendte elever til at undre sig.

- Det er mærkeligt, at kommunen ikke reagerer noget før. Vi tjekker Aula hele tiden, så vi kunne sagtens være kommet uden om at sende dem afsted i første omgang, siger Anna Jørgensen, der har en datter i 6. klasse på Ådalsskolen.

Det var to 6. klasser fra Ådalsskolen og tre 9. klasser fra Fourfeldtskolen Bohr, som var taget afsted på lejrskole mandag morgen. Skolelederne for begge skoler, Ole Lerke, oplyste mandag, at han først modtog beskeden fra Esbjerg Kommune om at sende eleverne hjem omkring klokken 14.30 mandag. 

Eleverne skal tilbage i skolen

Anna Jørgensens datters klasse var sammen med en anden 6. klasse fra Ådalsskolen taget til Rendbjerg Lejrskole og Feriekoloni ved Egernsund mandag morgen. De nåede kun lige at pakke ud, inden kommunen sendte dem hjem igen.

Nu skal de møde i skolen som almindeligt onsdag.

- Det virker underligt, når de alligevel skal være sammen med deres klassekammerater i skolen. I stedet kunne de være blevet i deres egen boble på lejrskolen, siger hun. 

Ingen bekymring inden turen

Lejrskoleturen til Rendbjerg har længe været en tradition for elever i 6. klasse på Ådalskolen i Esbjerg. Derfor har turen også været planlagt længe med de nødvendige forholdsregler.

quote

- Det er skideærgerligt for børnene, der jo har glædet sig til den her tur rigtig længe.

Anna Jørgensen, forælder til datter på Ådalsskolen i Esbjerg.

- Jeg har ikke haft anledning til bekymring, for skolen har håndteret coronasituationen rigtigt godt. De skulle have mundbind på i bussen, måtte kun være to på hvert værelse og skulle have håndsprit med i tasken, siger Anna Jørgensen. 

Hun forstår godt, at kommunen  gerne vil efterleve Børne- og Undervisningsministeriets anbefalinger, men påpeger, at skolen godt kunne have håndteret situationen anderledes.

- Det er skideærgerligt for børnene, der jo har glædet sig til den her tur rigtig længe, siger hun.

Skolechef: Mange hensyn at tage

Esbjerg Kommunes skolechef, Bo Meldgaard, kan sagtens forstå elevernes skuffelse. På spørgsmålet om hvorfor kommunen først reagerede på ministeriets anbefalinger mandag eftermiddag, siger han følgende:

- Selvfølgelig er det beklageligt, at nogle elever var taget afsted. Det tager tid at omsætte Børne- og Undervisningsministeriet og Sundhedsstyrelsens udmeldinger. Der var både et hensyn at tage til de elever, som har lejrskoler, der forløber de næste 14 dage og et hensyn til dem, som allerede var afsted. I sidste ende vurderede vi, at det ikke var hensigtsmæssigt, hvis vi har elever afsted på lejrskoler i den periode, hvor det ifølge ministeriets retningslinjer ikke var en mulighed, siger han.

Elever kommer på erstatningstur

Selvom eleverne udelukkende var på lejrskole med deres klassekammerater, mener Bo Meldgaard, at kommunen har truffet den rigtige beslutning.

- Det kan godt være, at børnene går i de samme klasser, men på en lejrskole er der stadig nogle rammer, som er friere, der kan gøre det svært at være lige så påpasselig, som når man er i skolens rammer, siger han.

Samtidig understreger Bo Meldgaard, at eleverne ikke kommer til at blive snydt for deres lejrskole.

- Der er taget en politisk beslutning om, at vi fx har obligatoriske lejrskoler på 6. årgang i Esbjerg. Så vi skal have fundet et andet tidspunkt, hvor eleverne kan komme afsted på en erstatningstur, lover  han.

Udover de to klasser på Ådalsskolen tog tre 9. klasser mandag morgen til København. De vender tilbage til Esbjerg tirsdag.