Antallet af coronasmittede stiger i alle kommuner

Indtil søndag er der ikke siden den 3. september konstateret covid-19-smitte på Fanø.

Antallet af registrerede smittede med covid-19 stiger i hele Syd- og Sønderjylland. 

Tirsdag er der registreret 644 smittede med coronavirus i landsdelen, viser dagens opdatering fra States Serum Institut - målingen er lavet over den seneste uge. Tallet har ikke været så højt siden begyndelsen af september.

Fanø har været uden smitte siden den 3. september, men søndag kom coronavirusset tilbage, og der er lige nu registreret to smittede på Vadehavsøen. Tallene er målt over de seneste syv døgn.

I alle 14 kommuner i Syd- og Sønderjylland er smittetallet stigende. I den første uge af september var antallet af registrerede smittede meget lavt i samtlige kommuner i det sydjyske.

Lige nu er der flest smittede i Vejle, hvor der er registreret 158 smittede over den seneste uge og med et incidenstal på 133,7. Incidenstallet fortæller, hvor mange smittede der er per 100.000 indbyggere.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Andelen af positive coronatest er den højeste i ti uger

Professor i virologi ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen vil ikke afvise, at der kan være ny smittebølge på vej - men imødeser den med sindsro, siger han til Ritzau.

På landsplan er tirsdag 1,85 procent af de knap 41.000 test, der indgår i opgørelsen, testet med covid-19. Tallet - der kaldes positivprocenten - er det højeste i ti uger.

Den stigende positivprocent peger ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på en voksende epidemi. Det skriver han på Twitter.

Kontakttallet, der er en beregning af, hvordan smitten med covid-19 spreder sig, er godt nok stabilt. Men andre ting peger på en stigning.

Allan Randrup Thomsen forventer en voksende epidemi. Han er ikke afvisende over for, at landet lige kan kigge ind i en ny smittebølge.

- Vi har set i kortene, at det vil ske på et eller andet tidspunkt her i løbet af efteråret og vinteren, da vi har fjernet alle restriktioner, og folk i overvejende grad på grund af årstiden er indendørs.

Antal smittede i kommunerne tirsdag den 19. oktober

KommuneTilfældeIncidens
Fanø258
Esbjerg9078
Varde3061
Billund1660
Vejle158134
Hedensted3064
Horsens6064
Fredericia4180
Kolding3538
Vejen3275
Haderslev4276
Sønderborg3750
Aabenraa4679
Tønder2568
Kilde: Statens Serum Institut

Epidemi i vækst bekymrer ikke 

- Men det er forventeligt og er ikke noget, der i særlig grad gør mig bekymret, siger Allan Randrup Thomsen.

På Roskilde Universitet (RUC) påpeger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi, at man ikke håndfast kan sammenligne positivprocenten én til én over tid.

Det hænger sammen med, at der er sket et stort skift i mængden og typen af test.

Det skyldes ud over udrulningen af vacciner, at der ikke længere er krav om coronapas, og at der ikke længere bruges lyntest.

Derfor vil positivprocenten formentlig stige i løbet af efteråret, fordi det i højere grad er folk med coronasymptomer, der bliver testet.

- Vi ved ikke så meget om, hvem der står i køen. En stor del af dem vil formentlig være personer, der har symptomer, og så vil der være sundhedspersonale og personer, der måske er uvaccinerede og skal bruge en negativ test - fordi de for eksempel skal ud at rejse.

- Men hvis man sammenholder den stigende positivprocent med andre nøgletal såsom et stigende antal af smittetilfælde og lidt flere indlæggelser, så peger det alt sammen på, at epidemien er i vækst, siger Viggo Andreasen.

Der forventes ikke stort pres på sundhedsvæsnet

Selv om smitten vil stige i efteråret, forventer Allan Randrup Thomsen ikke et stort tryk på sundhedsvæsenet.

- Overordnet set vil jeg sige, at selv om vi kan få høje smittetal, så forventer jeg ikke at se indlæggelsestal, der er udfordrende i væsentlig grad for sundhedsvæsenet, siger Allan Randrup Thomsen, som af samme årsag ikke ser en grund til at genindføre nationale coronarestriktioner.

Der er nu 120 indlagte med covid-19 på landets hospitaler. Det er én færre end et døgn tidligere og første gang i fem dage med et fald.

Derudover er der sket to dødsfald blandt smittede. Det vides ikke, om de var indlagt på hospitalet og derfor har påvirket indlæggelsestallet.

I alt er 2690 smittede afgået ved døden under epidemien i Danmark.