TV der bevæger dig

COVID-19

Antistoftest afslører, at tre gymnasieelever har været smittet med covid-19 uden at vide det

850 elever fra Rødkilde Gymnasium i Vejle har frivilligt prikket sig i fingeren for at lave en antistoftest. Testen afslører, om de har været smittet med covid-19 - helt uden at vide det.

Celia Clemmensen fra 3.g. på Rødkilde Gymnasium i Vejle var lige i begyndelse ikke meget for at skulle stikke sig i fingeren for at tage antistoftesten. Foto: Ole Møller

Cilia Clemmensen fra 3. g på Rødkilde Gymnasium er sammen med sin klasse og resten af de 850 elever på skolen med i en landsdækkende undersøgelse, hvor det gælder om at blive klogere på covid-19 og antistoffer.  

Undersøgelsen består af en test, som eleverne fredag selv skulle klare med et lille prik i fingeren efter en kort instruktion fra lærer Christian Rex, men testen har Cilia Clemmensen været lidt nervøs for:

- Jeg ryster en del over det hele, da jeg er meget bange for nåle, siger Cilia.

 Hun bliver overtalt af en klassekammerat til at stikke sig og presse en lille dråbe blod ud og får det gjort efter et lille tilløb og hjælp fra veninden.

Efter lidt overtalelse får Celia Clemmensen stukket sig i fingeren. Foto: Ole Møller

Sidste fredag fik 420 elever på Rødkilde Gymnasium lavet testen, og fredag gennemførte de resterende godt 300 unge mennesker samme test. Mens de ventede på resultatet, deltog de også alle i en adfærdsundersøgelse. 

Flere tusinde elever testes

Foreningen af Danske Biologer, med biologilærer Christian Rex fra Rødkilde Gymnasium i spidsen, er gået sammen med regionerne om at få testet flere tusinde gymnasieelever for antistoffer.

- Vi håber at kunne bidrage til at finde ud af, hvordan covid-19 har bevæget sig i befolkningen, og så får vi også lært de unge, hvad antistoffer er, og give dem en forståelse af det. Det er det fede ved undersøgelsen, siger Christian Rex.

Efter godt en halv time kunne eleverne de selv aflæse, om de har antistoffer, som viser, at de har har været ramt af covid-19.

Biologilærer Christian Rex forklarer eleverne, hvordan de skal lave antistoftesten. Foto: Ole Møller

Tre elever med antistoffer for covid-19

Celia Clemmensen havde ikke, men to andre elever havde de antistoffer, der viser, at de har haft virusset for mere end to måneder siden.

- Den ene fortalte mig, at vedkommende i foråret havde været ramt af forkølelse og ondt i halsen, men ellers ikke haft symptomer, og vidste ikke at vedkommende havde været ramt af covid-19, fortæller Christian Rix.

På Rødkilde Gymnasium viser det sig, at i alt tre elever har været smittet på et tidspunkt tidligere på året uden at vide det

- Det meget spændende er at finde ud af, hvor mange der allerede har været smittet blandt alle de deltagende gymnasieelever, siger Christian Rix.

Resultatet af undersøgelsen blandt cirka 200 gymnasier forventes at kunne offentliggøres i slutningen af oktober.

Mest sete på tvsyd.dk