Billund Lufthavn mærker rejselyst og bookinger fra danskerne

Rejserestriktionerne lempes fredag. I Billund Lufthavn er der glæde over, at flyene atter kan komme på vingerne, og der igen kommer liv i lufthavnen.

- Hurra – glæden bringes tilbage.

Sådan lyder det, når marketingschef Jesper Klausholm reagerer på, at der fra fredag bliver lempet på rejserestriktionerne.

Det sker som en del af den gradvise genåbning for rejseaktivitet ind og ud af Danmark, hvor fase tre blev indledt fra natten til fredag.

I Billund Lufthavn ser de frem til at byde rejselystne danskere velkommen og sende dem afsted mod varmere himmelstrøg, og ifølge Jesper Klausholm kan hele branchen, både fly- og rejseselskaber, mærke en hungrende lyst.

- Landene, som åbner op, er meget populære blandt danskerne, og derfor har vi en stor forventning om, at der også kommer flere bookinger. Langt størstedelen af bookingerne, vi har nu, ligger i august og september, men jeg fornemmer, at folk har en større tiltro til, at man nu også kan komme ud at rejse i juli måned, siger han. 

Nye rejseregler

Seks områder er lempet efter fase tre af den gradvise genåbning af Danmark trådte i kraft natten til fredag:


  • Incidensgrænsen for at åbne/lukke gule og orange lande/regioner i EU- og Schengenlandene hæves fra de hidtidige 20/30 til 50/60 (100.000/7 dage).

Det betyder, at grænserne for at lande og regioner kategoriseres som ”gule” lempes, hvorefter flere rejsende kan blive undtaget fra isolation efter indrejse i Danmark. Lande- og regionsfarverne som følge af den nye incidensgrænse offentliggøres af Udenrigsministeriet fredag eftermiddag og bliver gældende fra lørdag kl. 16.00.


  • Kravet om at have et anerkendelsesværdigt formål afskaffes for alle udlændinge med fast bopæl i orange EU- og Schengenlande. Det betyder, at bl.a. turister fra EU- og Schengenlande vil kunne indrejse. De vil fortsat være omfattet af krav om test og isolation efter indrejse, medmindre de er vaccinerede eller er tidligere smittede. Isolationskravet bortfalder den 26. juni (i fase 4) efter indrejse fra orange EU- og Schengenlande.


  • Kravet om test forud for ombordstigning på fly fra gule lande og regioner afskaffes. Det betyder, at personer, der rejser fra et gult land eller en gul region i EU og Schengen, ikke skal vise negativ test for at komme ombord på flyet hjem. Der vil fortsat være krav om test, når man lander i lufthavnen i Danmark.

Opruster med nye medarbejdere

Den kommende aktivitet giver mere travlhed i lufthavnen sammenlignet med 2020. Der er dog langt til mere normaliserede tilstande, som før coronapandemien satte rejsebranchen helt stå.

Jesper Klausholm vurderer, at niveauet i lufthavnen på nuværende tidspunkt ligger seks procent højere end sidste forår.

Det lave niveau i 2020 fik også store konsekvenser for medarbejderne i lufthavnen. 

For et år siden offentliggjorde Billund Lufthavn nemlig en stor fyringsrunde, hvor 270 ud af lufthavnens 800 ansatte fik en fyringsseddel, men nu skal flere kræfter igen hentes ind.

- Lige nu har vi et meget lavt niveau, men om lidt får vi luft under vingerne igen, og derfor får vi virkelig travlt på medarbejderfronten. Vi er allerede nu i gang med at hyre nye medarbejdere ind, som kan hjælpe med at betjene de rejselystne danskere, siger han. 

Mangler turister udenfor grænselandet

Glæden i Billund Lufthavn vækker ikke genklang hos Feriehusudlejernes Brancheforening. Selvom turister fra Selsvig-Holsten igen kan tage i sommerhus på eksempelvis vestkysten uden at skulle gå i karantæne, så havde foreningen håbet på flere lempelser.

- Det, der allerede er tabt, er tabt. Vores gæster fra Slesvig-Holsten har slet ikke ferie her i maj og juni. Det har andre tyske regioner og hollændere, der skal på tulipanferie, men de skal så i karantæne. Så de her lempelser dækker slet ikke, siger administrende direktør Carlos Villaro Lassen til Ritzau.

Det er personer med adresse i grænselandet, som nu ikke længere skal i karantæne ved indrejse til Danmark. Det gælder i Slesvig-Holsten ved den tyske grænse, samt Blekinge, Skåne, Halland og Västra Götaland ved den svenske grænse.