Borgmestre parate til at sætte skub i økonomien

Regeringens udmelding om at anlægsloftet fjernes i 2020, bliver positivt modtaget i kommunerne. Men det kommer til at tage tid, før tiltaget for alvor kan mærkes i virksomhedernes ordrebøger.

Der graves og hamres på Rådhustorvet og i gågaden i Vejle.

Renoveringen af byens centrale plads blev sat i gang i efteråret 2019, og skulle efter planen være færdig i foråret 2021.

Men på grund af coronakrisen bliver tempoet nu sat i vejret.

Vejle Kommune vil nemlig fremrykke færdiggørelsen af Rådhuspladsen og gågaden som led i kommunens forsøg på at bidrage til, at hjulene holdes i gang i det private erhvervsliv, mens virussen hærger landet.

2,5 mia. kr. bragt i spil i ny aftale

Torsdag gav regeringen kommunerne og regionerne carte blanche til at sætte endnu mere gang i anlægsarbejdet rundt omkring i landet. Loftet over, hvor mange penge kommunerne må bruge på anlæg af blandt andet veje og bygninger i 2020, er nemlig fjernet.

quote

Det gør, at vi kan give økonomien et ekstra rygstød netop nu, hvor der er allermest brug for det.

Nicolai Wammen, finansminister, (S)

Det er resultatet af en aftale, regeringen har indgået med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Fjernelsen af anlægsloftet er et utvetydigt signal til kommunerne om, at de ikke bare kan men skal hjælpe til med at sætte offentlige anlægsarbejder i gang, så samfundshjulene ikke går helt i stå.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen (S), har parterne aftalt, at investeringer, der kan igangsættes og i stort omfang afsluttes i år, rykkes frem. Det er projekter, som skulle gennemføres de kommende år, der nu skal rykkes frem.

- Det gør, at vi kan give økonomien et ekstra rygstød netop nu, hvor der er allermest brug for det, sagde Nicolai Wammen på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Ifølge finansministeren vurderer KL, at der kan fremrykkes investeringer for omkring 2,5 mia. kr.

quote

Vi har allerede sat en lokal hjælpepakke på 55 mio. kr. i værk.

Hans Peter Geil, borgmester, (V), Haderslev

En opgave der ikke løses over natten

Det er en opfordring, de borgmestre, TV SYD har talt med i dag, har tænkt sig at efterkomme.

Både i Haderslev, Vejle og Billund kommuner er borgmestrene klar til at gøre, hvad de kan.

Men det er ikke en opgave, der løses over natten.

- Vi har allerede sat en lokal hjælpepakke på 55 mio. kr. i værk, fortæller borgmester Hans Peter Geil (V) i Haderslev kommune.

Kommunen har fremrykket betalinger for 38 mio. kr. og har udskudt huslejeopkrævninger i kommunale ejendomme for otte mio. kr. siden krisen begyndte.

- Og så har vi brugt 10 mio. kr. til at fremskynde en række investeringer indenfor den anlægsramme, vi havde, siger borgmester Hans Peter Geil, (V), til TV SYD.

Efter fjernelsen af anlægsloftet vil kommunen nu gå i gang med at undersøge, hvilke andre anlægsopgaver, der kan fremskyndes.

- Vi kigger på de investeringsplaner vi har i 2021 og 2022 og ser, hvad der eventuelt kan fremskyndes, siger Hans Peter Geil.

En af de ting, der kan fremrykkes, er udvidelsen af kommunens sundhedscenter. En opgave til 14 mio. kr. Her er forberedelserne allerede sat i gang i forvaltningen.

quote

Al planlægning i det kommunale tager tid. Først skal vi politisk være enige om, hvilke projekter, der skal fremrykkes. Så skal vi i gang med at lave tegninger, der skal tages jordprøver og opgaverne skal sendes i udbud.

Hans Peter Geil, borgmester, (V), Haderslev

Vil sætte turbo på processen

Men det kommer ifølge borgmesteren til at tage tid, før spaden kan sættes i jorden til nye projekter.

- Al planlægning i det kommunale tager tid. Først skal vi politisk være enige om, hvilke projekter, der skal fremrykkes. Så skal vi i gang med at lave tegninger, der skal tages jordprøver, og opgaverne skal sendes i udbud, siger Hans Peter Geil.

Borgmesteren vurderer, at nogle projekter, som skulle laves i 2021, kan sættes i gang allerede i efteråret 2020.

- Vi har byrådsmøde på tirsdag, og her vil jeg bede byrådet om at beslutte at sætte turbo på processen, så vi kan se, hvad der kan køres igennem inden 2021. Hvis vi kan blive klar til at trykke på knappen allerede inden sommerferien, så vinder vi fire-seks måneder, siger hans Peter Geil.

Ifølge borgmesteren er det ikke uden betydning for virksomhederne:

- For dem der får opgaverne, betyder det, at de kan sige i banken, at der er ordrer i ordrebogen, siger Hans Peter Geil.

I Vejle har kommunen masser af penge i kassen til at fremrykke anlægsprojekter. Andre kommuner er nødt til at låne.
I Vejle har kommunen masser af penge i kassen til at fremrykke anlægsprojekter. Andre kommuner er nødt til at låne.
Foto: Pia Thordsen, TV SYD

Regner på opgaver for 25-50 mio. kr.

I Vejle er borgmester Jens Ejner Christensen (V) også parat til at løfte opgaven.

- Vi har forberedt os på muligheden for at anlægsloftet blev fjernet den seneste uge, og alle mand er derfor allerede i gang med at identificere ting, vi kan rykke frem.

Fremskyndelsen af arbejdet på Rådhustorvet og i gågaden er blot ét af de projekter, der arbejdes på.

quote

Det er et vigtigt signal om, at vi gør alt det vi kan som kommune for at bakke op om det, staten siger.

Jens Ejner Christensen, borgmester, (V), Vejle

- Vi sidder i de her dage og regner, og det kan sagtens være, at vi kan finde projekter for 25-50 mio. kr., som vi kan sætte i gang, siger Jens Ejner Christensen.

Borgmesteren har bedt forvaltningen om en konkret liste over de opgaver, der kan sættes i gang i år.

- Det er et vigtigt signal om, at vi gør alt det, vi kan som kommune for at bakke op om det, staten siger. Og siger de ”lad være med at kigge på anlægsregnskabet”, så gør vi alt, vi kan for at sætte ting i gang af vedligeholdelsesmæssig karakter, siger Jens Ejner Christensen.

Han understreger samtidig, at både den politiske proces og udbudsreglerne skal overholdes.

- Men vi vil gøre alt, vi kan, for at få sat så meget som muligt i gang i løbet af efteråret. Det her er også et signal om, at vi i det ofentlige gør alt, vi kan for at sikre, at hjulene kommer i gang, så snart vi er på den anden side af denne virus, siger Jens Ejner Christensen til TV SYD.

Hjulene skal holdes i gang

I Billund Kommune er borgmester Ib Kristensen, (V), også indstillet på at udnytte fjernelsen af anlægsloftet til at hjælpe økonomien frem.

quote

Kan vi holde branchen i gang, så vil vi gøre, hvad vi kan.

Ib Kristensen, borgmester, (V), Billund

- Vi vil gå ind og kigge på, hvilke projekter vi har, vi kan sætte i gang. Kan vi holde branchen i gang, så vil vi gøre, hvad vi kan, siger borgmester for Billund Kommune, Ib Kristensen (V)

Allerede nu er der sat gang i renoveringsopgaver i kommunes institutioner. Derudover vil kommunen sætte gang i fortovsrenoveringer og stiprojekter, og så skal der også kigges på projekter, der var planlagt gennemført i 2021 og 2022.

- Det, vi gør først og fremmest, er, at vi kigger på de projekter, der er i gang og fremrykker dem, hvis vi kan. Derudover vil vi så forsøge at få nye projekter lagt ind i efteråret, hvor der så ellers ville opstå et hul, siger Ib Kristensen til TV SYD.