TV der bevæger dig

COVID-19

Brandbjerg Højskole går konkurs tirsdag, hvis der ikke kommer hjælpepakke til højskolerne

I dag forhandler kultur- og medieordførerne om en hjælpepakke til højskolerne. Hvis ikke der kommer en hjælpepakke, går Brandbjerg Højskole konkurs på tirsdag.

Brandbjerg Højskole ligger ved Jelling. Foto: Pressefoto

Coronakrisen har været hård ved Brandbjerg Højskole. Godt nok havde højskolen i forvejen en gammel gæld, men hjemsendelsen af eleverne betyder, at der ikke kommer penge i kassen.

Derfor sætter forstander Simon Lægsgaard sin lid til, at politikerne kan komme med en økonomisk håndsrækning til højskolerne. Ellers må Brandbjerg Højskole gå konkurs på tirsdag, oplyser forstanderen til TV SYD.

- Vi håber, der kommer en decideret kompensation for tabte indtægter. For det er det, der skal til, hvis vi skal overleve. Vi har et kæmpe tab på de kurser, vi ikke afholder lige nu, siger Simon Lægsgaard.

Desuden kan højskolen ikke sælge sommerkurser til potentielle højskoleelever, når uvisheden omkring højskolens fremtid er så usikker, og det rammer højskolen med dobbel kraft.

Læs også Pressede højskoler håber på politisk hjælp: Vi har brug for afklaring

Politiske forhandlinger

Kulturminister Joy Mogensen har indkaldt Folketingets kultur- og medieordførere til forhandlinger om en hjælpepakke til kulturlivet, og søndag bliver der specifikt forhandlet om en hjælpepakke til højskolerne.

- Kulturlivet er hårdt ramt af Corona-krisen. Regeringen er optaget af, at vi får hjulpet hele kulturlivet igennem krisen på den bedst mulige måde. Vi kan ikke hjælpe alle med alt - men vi prøver at hjælpe flest med mest, siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse.

Ifølge Folkehøjskolernes Forening haster det også med en hjælpepakke til højskolerne.

- Vi håber, at der kommer et politisk indgreb, ellers går det hurtigt med højskolernes økonomi. Eleverne er jo sendt hjem, og man kan ikke bede dem om at betale, når de ikke er på højskolen, siger udviklings- og pressechef hos Folkehøjskolernes Forening, Andreas Harbsmeier.

Møde med banken og bestyrelsen

For Brandbjerg Højskole er det lige nu et spørgsmål om dage. Derfor venter forstander Simon Lægsgaard også kulturministerens udmelding oven på forhandlingerne med spænding.

- Den (hjælpepakken, red.) skal ikke vente længe på sig. Hvis højskolernes banker ved, at der kommer en hjælpepakke, så vil de formentlig også være mere velvillige til at stille kredit til rådighed. Derfor håber jeg, at kulturministeren kan præsentere en hjælpepakke senest tirsdag, siger forstanderen til TV SYD.

På tirsdag skal højskoleledelsen nemlig holde møde med sin bank, Den Jyske Sparekasse, og med højskolebestyrelsen.

- Resultatet af mødet med banken vil afhænge af, om der kommer en hjælpepakke, og mødet i højskolebestyrelsen afhænger af, hvad banken siger. Hvis der ikke kommer nogen hjælpepakke, vil banken efter alt at dømme ikke låne os flere penge, og så kan bestyrelsen være tvunget til at erklære os konkurs på tirsdag, siger Simon Lægsgaard.

Mest sete på tvsyd.dk