TV der bevæger dig

COVID-19

Bunken af straffesager vokser og vokser

Næsten alle retssager er udskudt på ubestemt tid. Forsvarsadvokat Mette Grith kalder det "et kæmpestort problem".

Mette Grith Stage er træt af, at straffesagerne bliver aflyst. Hun mener, at nogle af sagerne kan holdes på en måde, der også tager hensyn til smittefaren. Foto: Nicolai Reinhold, TV SYD

Thi kendes for ret. Men ikke lige nu. Det betyder, at en i forvejen stor bunke af retssager bliver endnu større. 

- Straffesagerne må som udgangspunkt vente til efter coronakrisen. Samtidig laver anklagerne stadig nye anklageskrifter, så der kommer ikke færre straffesager ind i systemet, end der plejer. Så der bliver pres på, når det bliver hverdag igen, siger Vagn Kastbjerg, som er retspræsident ved Retten i Kolding.

Venter bag tremmer

De udsatte straffesager er en stor belastning for mange mennesker. Det siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage, som har Stage Advokatfirma i Fredericia. 

Vi får en enorm pukkel af straffesager, som skal afvikles efter coronakrisen, og det kan tage måneder og år.

Mette Grith Stage, forsvarsadvokat. 

- Alle sager bliver aflyst, og det er et kæmpestort problem både for de forurettede og dem, som er under tiltale. Vi får en enorm pukkel af straffesager, som skal afvikles efter coronakrisen, og det kan tage måneder og år. Jeg håber virkelig, retssystemet kan åbne som noget af det første, når samfundet skal genåbnes, siger Mette Grith Stage. 

Hun har klienter, som venter i fangenskab.

- Der sidder flere hundrede bag tremmer og venter på, at deres retssager bliver berammet igen. De kan sidde varetægtsfængslet i mange måneder endnu, siger Mette Grith Stage. 

Smuthul i straffesag

De danske domstole udsætter alle "ikke-kritiske sager" for tiden. Det går ud over stort set alle straffesager, fordi der skal være for mange mennesker til stede i retssalen. 

Fredag lykkedes det det dog Byretten i Horsens at finde et "smuthul", så en enkelt straffesag kan afvikles.

Byretspræsidenten i Horsens, Trine Poulsen, har lavet en nævningesag om til en domsmandssag, hvor der er færre personer til stede. Det er sket efter en opfordring fra forsvarsadvokaten. 

- Det vil være nemmere at leve op til regeringens regler for afstand og forsamlingsstørelse med to domsmænd, end hvis vi skulle stuve seks nævninge og tre dommere sammen. Så det har vi givet hinanden håndslag på, at vi gør, siger Trine Poulsen til netmediet AdvokatWatch.

Grundlovsforhør skal holdes

Vagn Kastbjerg oplyser, at næsten alle sager er enten udskudt eller klares online i Retten i Kolding. Men der er undtagelser, som retterne ikke kan fravige. 

- Der står i grundloven, at der skal være fysisk fremmøde ved grundlovsforhør, og de kan jo ikke udsættes. Så dem holder vi i vores største retssal, hvor alt er sprittet af, og vi kan holde en god afstand til hinanden. Vi holder også arrestantsager hos os i de tilfælde, hvor arrestanterne er ved at have udstået deres straf, siger Vagn Kastbjerg.

Retten udsætter heller ikke fristforlængelser, visse konkurssager eller afhentning af børn, som er ved at blive smuglet ud af landet. Skifteretsmøder holdes online, og nogle civilsager kan klares skriftligt. 

Mest sete på tvsyd.dk