Corona-kroner: Budgetter vedtages i forbrødring – i skyggen af covid-19

I denne uge faldt alle budgetterne på plads i Syd- og Sønderjylland. Se hvordan det er gået i de 14 kommuner og i regionen.

”Aftalen tager afsæt i den helt ekstraordinære situation, vi i øjeblikket befinder os i med covid-19 – og den usikkerhed, den skaber for os som kommune”.

Sådan indledes Hedensted Kommunes budgetaftale for 2021. Mens Region Syddanmark i sit budget kalder coronakrisen ”den ubetinget største omstilling af regionens virksomhed nogensinde”.

Covid-19 bliver også et tema i 2021. Det står på og mellem linjerne i de budgetter, som i denne uge blev landet i regionen og i de 14 syd- og sønderjyske kommuner. Budgetter, som ellers generelt er præget af optimisme og politisk forbrødring.

Kan koste folk jobbet

Den vedholdende smittefare kan nemlig ikke bare ramme borgernes helbred. Den kan også koste dem jobbet – og mange kommunale kroner, forklarer Hedensteds borgmester Kasper Glyngø (S).

quote

Covid-19 gør det hele mere usikkert, når vi lægger budgetter i kommunerne.

Kasper Glyngø, borgmester i Hedensted.

- Covid-19 præger jo konjunkturerne. Det kan få meget stor indflydelse på antallet af ledige og dermed på kommunens økonomi i 2021, fordi en høj ledighed vil give store udgifter især til dagpenge, siger Kasper Glyngø til TV SYD.

Kommunen har kigget på tre scenarier. I det mest optimistiske er der 746 forsikrede ledige året rundt, som anslås at koste 48 millioner kroner årligt. Mens der i det værste scenarie er 895 ledige, og så er udgiften over 69 millioner. En forskel på godt 21 millioner.

- Det er en meget stor forskel. Vi har valgt det mest optimistiske scenarie, blandt andet fordi Hedensted Kommune tidligere er kommet relativt godt igennem kriser. Men covid-19 gør det hele mere usikkert, når vi lægger budgetter i kommunerne, siger Kasper Glyngø.

To byråd er splittede

Hedensted er atypisk, fordi blot 14 af byrådsmedlemmerne står bag budgettet, mens 13 er imod. Venstre har valgt at stå udenfor, ligesom partiet gør i Horsens.

I resten af kommunerne er der meget bred opbakning, i hvert fald på papiret, og der er endda enstemmighed i ti af de 14 kommuner. 

To kommuner, Fanø og Horsens, har fundet det nødvendigt at hæve skatten, mens Esbjerg Kommune sætter skatten ned. Andre har haft overvejelser, men har valgt at holde skatten og grundskylden i ro.

Mere til ældreplejen

Generelt afspejler budgetterne, at antallet af ældre er stigende, og at man forventer et øget plejebehov. Demografien kan ingen ignorere.

Også skolerne og daginstitutioner står generelt til at få flere penge, selv om der er et stykke vej til at nå minimumsnormeringer i børnepasningen. Især hvis man forventer, at der skal ansættes uddannede pædagoger til opgaven.

På grund af covid-19 blev anlægsloftet fjernet for kommunerne, og der kom gode lånemuligheder til at sætte nye byggerier og renoveringer i gang. Det har kommunerne i høj grad benyttet sig af, og meget af det vil, undskyld udtrykket, smitte af på 2021.

Sådan ser budgetterne  ud

Her er budgetterne for de 14 kommuner og for regionen. I hver tekst kan du klikke dig videre til budgetteksten eller til 2. behandlingen af budgettet. 

 

Region Syddanmark

Regionens budget er som sædvanlig vedtaget i bred enighed. Kun Enhedslisten er ikke med, så 39 af 41 regionsrådsmedlemmer står bag.

Sundhedsvæsenet, ikke mindst de praktiserende læger, skal behandle flere ældre, så der sættes 323 millioner kroner af til stigende udgifter. Heraf 250 millioner alene til medicin. Regionen afsætter også 23 millioner til helt nye initiativer, herunder eksperimentel kræftbehandling, og der skal ansættes 107 flere sygeplejersker. Samtidig koster flytningen og byggeriet af det nye hospital i Odense mange penge.

Covid-19 har ført til det, man i budgetforliget kalder ”den ubetinget største omstilling af regionens virksomhed nogensinde”. Det konstateres også, at omstillingen lykkedes, men at følgerne alligevel vil kunne mærkes langt ind i 2021, fordi tusindvis af undersøgelser og behandlinger er blevet udskudt. Så der bliver fokus på at genindføre patientrettigheder og barbere ventelisterne ned.

 

Tønder

Der tales og skrives meget om intern uro hos Venstre i Tønder. Men kommunens budget for 2021 er vedtaget i fred og fordragelighed med opbakning fra alle byrådets medlemmer.

Der er øget velfærd for cirka 35 millioner kroner, og i den fireårige budgetperiode er der afsat op mod 400 millioner kroner til anlæg, hvilket er usædvanligt meget i Tønder Kommune. Også 24 millioner kroner frem mod 2024 til daginstitutionerne springer i øjnene. Kommunen har en kraftig vækst i antallet af ældre borgere, specielt de + 80-årige, og det afsættes der også penge til.

Det er lettere at lægge budgetter, når man har penge, og Tønder Kommune har økonomisk medvind. Der er kommet ekstra penge i kassen på grund af udligningsreformen, KL’s økonomiaftale med staten og sidste års finanslov. Det luner også med 11 millioner kroner fra statens særtilskudspulje til vanskeligt stillede kommuner.

 

Aabenraa

Der er brede smil i Aabenraa Kommune. Her blev der hurtigt indgået et budgetforlig, hvor kommunens serviceniveau bliver fastholdt. Folkeskolen styrkes, ligesom sidste år, med 1000 kroner ekstra pr. elev. Desuden er der flere midler til ældreområdet.

Kommunen har flere penge på kistebunden end i de senere år, blandt andet på grund af udligningsreformen. Der er endda afsat et råderum, der kan prioriteres til anlæg og drift i 2021.

Samtidig bliver der taget penge fra kassebeholdningen frem mod 2024, og forligspartierne er enige om, at der ikke er råd til varige udvidelser.

Alle byrådets partier er med i en aftale om budgettet, der blev førstebehandlet 16. september og andenbehandles 7. oktober. Det er usædvanligt, at Enhedslisten er med i en budgetaftale.

 

Vejle

Alle partier i Vejle Byråd står bag budgetforliget med titlen ”Investering i fremtiden – plads til alle”. Her sættes 24 millioner kroner af til voksenområdet og 20 millioner til børnene. Der er også penge til et nyt plejehjem, en ny daginstitution og en række udvidelser og reparationer.

Efter en stor tilflytning er Vejle nu landets femtestørste kommune foran Esbjerg. Derfor sættes der penge af til flere og bedre veje, cykelstier og skoleveje. Også klimainitiativer er der tænkt på i en kommune, der ofte kæmper med regnskyl og oversvømmelser.

Vejle har den laveste kommuneskat vest for Storebælt, og skatten holdes i ro i 2021. Kommunen nyder både godt KL’s aftale med staten og af udligningsreformen, der giver 115 millioner kroner i kassen. Kun Guldborgsund Kommune på Lolland-Falster får flere penge.

 

Esbjerg

Der er indgået et budgetforlig i Esbjerg Kommune, hvor der er plads til flere investeringer og smil end i de senere år. Det skyldes især, at udligningsreformen og kommuneaftalen giver i alt 86 millioner kroner ekstra om året at gøre godt med.

Derfor er der råd til flere hænder og bedre rammer i dagtilbud, SFO og skoler. Tre daginstitutioner bliver udvidet for 28,5 millioner, og det giver samlet plads til 140 børn ekstra i vuggestue og børnehave. Desuden bruges 28 millioner ekstra på varme hænder i ældreplejen over de næste fire år.

Kommunen har søgt Indenrigsministeriet om lov til at sætte skatten ned med 0,2 procent, men budgetforliget indeholder alligevel ikke en skattenedsættelse.

Esbjerg blev for nylig overhalet af Vejle som landets femtestørste kommune. Nu investeres 93 millioner kroner i at købe nye arealer til bosætning og etablering af nye virksomheder. 

Alle partierne stemte for budgettet. Socialdemokraterne var ellers ude af forhandlingerne og kom med ændringsforslag, men endte med at acceptere budgettet ved andenbehandlingen.

 

Horsens

19 ud af 27 byrådsmedlemmer (Socialdemokratiet, DF, Enhedslisten og SF) står bag budgettet, mens Venstre, de konservative og Liberal Alliance ikke er med.

De borgerlige partier ville hellere have fundet besparelser fremfor den aftale, der hæver skatten med 0,11 procentpoint i 2021 og 0,08 procentpoint mere i 2022. Dermed er der, modsat de fleste andre kommuner, markeret en klar politisk forskel frem mod valget næste år. 

Indenrigsministeriet har givet lov til en skattestigning, som ikke bliver straffet af staten. Det skyldes, at Horsens taber på udligningsreformen. Men kommunen vinder så meget på regeringens og KL’s aftale, at der kan sættes 53 millioner kroner mere af til service.

Der sidder socialdemokrater på 14 af de 27 taburetter i byrådet.

 

Kolding

Sidste år måtte Kolding genåbne sit budget for 2019, fordi udgifter og indtægter ikke hang sammen. Også i budgettet for 2020 blev livremmen spændt ind på grund af en presset likviditet.

Nu ser det bedre ud, selv om kommunen måtte af med knap 21 millioner kroner ved udligningsreformen. Derfor afstår kommunen fra at hæve skatten, selv om Indenrigsministeriet ville give grønt lys, uden at det medførte en økonomisk straf.

Det forsigtige budget tager højde for, at coronaen kan koste mange penge. Blandt de største poster er 80 millioner til første etape af en omfartsvej, syd for Vonsild og nordpå til Skamlingvejen. Lyshøjskolen udbygges for 35 millioner, og der er 16 millioner mere til drift af skoler og daginstitutioner.

Allerede før sommerferien vedtog et enstemmigt byråd rammerne for, hvad budgettet for 2021 skal rumme, og alle byrådsmedlemmer er med i budgetforliget. Der er altså intet drama her frem mod et valgår, hvor der bliver kamp om borgmesterposten. 

 

Varde

Alle 25 byrådsmedlemmer står bag budgettet for 2021. Kommunen nyder godt af udligningsreformen, så der for første gang i en del år ikke skal spares på budgettet. Sidste år var Varde den kommune, som havde de næststørste besparelser på budgettet i hele Danmark.

Kommunen er udfordret af, at en meget stor andel af borgerne er ældre. Desuden er Varde arealmæssigt Danmarks femtestørste kommune, så der er et meget stort opland, men det er der taget højde for i udligningsreformen med cirka 60 millioner ekstra til Varde.

Dermed kan kommunen aflyse planlagte besparelser på driften for godt 13 millioner. I stedet tilføres godt 16 millioner ekstra til driften. Den generelt forbedrede økonomi giver også plads til 118 millioner kroner til anlægsprojekter, og der findes 15 millioner til at etablere det nye museum Flugt tæt på flygtningekirkegården i Oksbøl. 

 

Sønderborg

Alle partierne er for tredje år i træk med i et fælles budgetforlig, som blandt andet bærer præg af en stigende gennemsnitsalder. Kommunen fik et samlet plus på 17 millioner ved udligningsreformen, og det ekstra råderum investeres i lidt mere velfærd.

Sønderborg Kommune får flere ældre indbyggere end gennemsnittet, og derfor sættes der ni ekstra millioner af på ældreområdet. Samtidig er der et faldende børnetal, så der bliver 1,5 million mindre til skolerne, men der er flere penge pr. elev end før. Desuden er der øremærkede tilskud til minimumsnormering i daginstitutionerne.

Kommunen har valgt en forsigtig linje, hvor gælden løbende bliver nedbragt. Der bliver ikke ruttet med penge på anlæg. Men det hører med i billedet, at kommunen sammen med Bitten & Mads Clausens Fond og Linak Holding sætter gang i et nyt ferieresort på Nordals.

 

Haderslev

Både blå og røde er med i budgetforliget, efter der ellers i nogle år kun har stået blå partier bag kommunens budget. Kun Enhedslisten har meldt pas denne gang.

Udligningsreformen giver 80 millioner kroner ekstra til Haderslev. Pengene falder tørt efter flere år med omfattende besparelser, og kommuneaftalen har også gjort tingene lidt lettere.

Ifølge budgetforliget er der enighed om at ”investere 452 millioner kroner for at sikre velfærd, vækst og robusthed”. Det vil blandt andet sige, at der etableres et børnecenter og et sundhedscenter, og at der er penge til vedligehold af byggerier. Der er også tænkt på de varme hænder.

Det understreges flere gange i budgetforliget, at der er brug for en stram økonomisk styring, blandt andet for at øge kassebeholdningen. Der bliver også lagt lidt til side til anlæg i 2022 og 2023 allerede nu.

 

Billund

Alle 25 byrådsmedlemmer står bag en budgetaftale med en del panderynker. Flere af byens meget store arbejdspladser; Legoland, Lalandia og lufthavnen, er meget hårdt ramt af coronakrisen. Det rammer beskatningsgrundlaget og giver øget ledighed i kommunen.

”Billund Kommune er ikke som landets øvrige 97 kommuner. Med Lego som lokomotiv er det lokale erhvervsliv et kardinalpunkt for vækst, udvikling og et stærkt økonomisk fundament i Billund Kommune”, lyder det i budgetforligets første sætninger. 

Der indføres en strammere økonomistyring for at undgå igen at skulle gennem store besparelser, når Lego lider. Det er tæring efter næring, men der er også 23 millioner ekstra til det specialiserede socialområde, og anlægsbudgettet undgår at blive barberet som frygtet.

Samtidig er der visioner om leve op til titlen som ”børnenes hovedstad”, men det høje serviceniveau fører også til, at det bliver dyrere at få passet sine børn.

 

Fredericia

Alle byrådsmedlemmer er med i budgetforliget. Det er syvende år i træk, at der er enstemmighed i byrådet.

32 millioner kroner ekstra fra udligningsreformen har gjort det lettere at lægge et tilfredsstillende budget. Desuden tages der penge fra kommunekassen til at finansiere ganske omfattende udgifter, ikke mindst til anlæg. I løbet af fem år skal der investeres hele 340 millioner kroner i de fredericianske folkeskoler.

Fredericia Kommune lover minimumsnormeringer, og der lægges 25 millioner til at ansætte flere medarbejdere på skolerne. Sammen med nye parcelhusgrunde, bofællesskaber og seniorboliger skal det være med til at få flere borgere til at bo i Fredericia. Når det handler om bosætning har kommunen ellers længe fået baghjul af Vejle.

Blandt andre investeringer er 69 millioner kroner til at udbygge tilbuddene i sundhedshuset. Der er også enighed om at finansiere en genskabelse af Fredericia Teater efter konkursen. Byrådet vil give teateret 11 millioner om året, hvis staten som hidtil vil give teatret 8,5 millioner årligt.

 

Hedensted

Ved det seneste valg sørgede 14 af de 27 byrådsmedlemmer for, at socialdemokraten Kasper Glyngø blev borgmester. De samme 14 (S, DF, SF og KD) står også bag næste års budget, mens 13 (V og LA) står udenfor. Dermed har Hedensted det smallest mulige flertal bag budgettet.

Udligningsreformen kostede kommunen 30 millioner, og coronakrisen giver også panderynker i Hedensted Kommune. Partierne bag budgettet har dog fundet 10 millioner kroner til skoleområdet, ligesom det stigende antal ældre samt voksne med handicap er prioriteret i aftalen.

Anlægsbudgettet fordobles godt og vel til 147 millioner kroner. Det finansieres blandt andet ved, at coronakrisen giver mulighed for at låne penge fra staten på gode vilkår.

Der er øremærket 41 millioner kroner til omfartsvejen øst om Hedensted, ligesom der er penge til andre trafikale projekter. I mindre skala, men meget omdiskuteret, er der afsat 150.000 kroner til at renovere og genopsætte vartegnet ved Hedensted-afkørslen ved E45.

Venstre og Liberal Alliance har valgt at stå udenfor aftalen, fordi den ikke styrker kommunens kassebeholdning. Dermed er der en klar skillelinje frem mod kommunalvalget om godt et år.

 

Fanø

For tredje år i træk står alle Fanøs 11 byrådsmedlemmer bag budgettet, og det bliver bedre end frygtet. Før sommerferien så det dystert ud med behov for nedskæringer, stigende takster for børnepasning og en markant skattestigning på 0,7 procent.

Siden er nedskæringer og takststigninger taget af bordet, men fannikkerne må leve med at betale mere i skat. Næste år stiger kommuneskatten med 0,3 procentpoint. Derefter stiger den med 0,13 procentpoint mere i de følgende år, så skatten i 2024 samlet er steget med 0,69 procentpoint.

Fanø er en meget lille kommune med 3500 indbyggere. Med så lavt et beskatningsgrundlag skal der forholdsvis få ekstraordinære udgifter, for eksempel socialsager, til at tømme kassen. Derfor er der enighed om at styrke kassebeholdningen.

 

Vejen

Vejen var den kommune i Syd- og Sønderjylland, som brugte længst tid på at få budgettet på plads. Men til sidst stemte alle partierne samt tre løsgængere for.

I Vejen rutter man ikke med pengene, men undgår store nedskæringer. Allerede sidste år blev der planlagt rammebesparelser for 21 millioner på social- og ældreområdet. Disse besparelser er nu taget af bordet.

Til gengæld har det samlede byråd vedtaget at nedlægge bybussen i Vejen, trods kritik fra Ældrerådet. Mens BUPL har kritiseret besparelser på uddannet personale i daginstitutionerne, men ved budgettets 2. behandling blev besparelsen dog halveret til 550.000 kroner om året.

Borgmester Egon Fræhr (V) genopstiller ikke, så dette er det næstsidste af mange  budgetter med ham ved bordenden.