TV der bevæger dig

COVID-19

Coronavirus nærmer sig syd- og sønderjyske minkfarme: Det er svært at sove om natten

Minkavlerne går en meget usikker fremtid i møde, mens coronavirus truer med at sprede sig til Syd- og Sønderjylland.

På over 60 minkfarme er der konstateret coronasmitte, mens 50 farme er under mistanke. I løbet af de næste måneder skal der aflives op mod 1,5 millioner danske mink. Foto: Michael Nielsen

De syd- og sønderjyske minkfarmere holder vejret. Coronasmitten har de seneste mange måneder spredt sig på mange nordjyske minkfarme, og nu nærmer smitten sig Syd- og Sønderjylland.

Som det har udviklet sig den sidste uge, så ser det sort ud.

Henning Holm Christensen, minkavler og formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening

Tidligere i denne uge ramte smitten en minkfarm i Bording, men nu spreder det sig til flere farme i Vestjylland. Lørdag er der konstateret udbrud af coronavirus på to minkfarme ved Videbæk, vest for Herning, og én minkfarm ved Ringkøbing, det skriver TV MIDTVEST.

Det bekymrer nu minkavlerne flere steder i Syd- og Sønderjylland. 

- Det er blevet svært at sove om natten. Som det har udviklet sig den sidste uge, så ser det sort ud, siger Henning Holm Christensen, der er minkavler og formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening til TVSYD. 

Konsekvenserne er alvorlige, hvis smitten spreder sig videre. Bliver en minkfarm ramt af coronavirus skal hele besætningen aflives. Det samme gælder alle raske besætninger på minkfarme, der befinder sig inden for en radius af 7,8 kilometer fra smitteudbruddet.

En langsigtet bekymring

Alle 35.000 dyr på Henning Holm Christensens minkfarm tæt på Korskro ved Esbjerg ville blive aflivet og destrueret, hvis smitten kommer tættere på end 7,8 kilometer. Det gælder også de raske dyr, og det har Henning Holm Christensen svært ved at forstå. 

- Vi står op og passer dyrene syv dage om ugen. Det er det, vi bruger al vores tid på, og det vi lever af, så det er svært at beskrive at stå til at skulle smide det hele væk, siger han. 

Læs også Minkavler: Vi er rigtig langt nede i kælderen

Ifølge Ritzau er der over 60 minkfarme med konstateret coronasmitte, mens 50 farme er under mistanke. I løbet af de næste måneder skal der aflives op mod 1,5 millioner danske mink. Det kan få betydning, når minkfarmerne skal i gang igen.

- Situationen bliver, at vi ikke kan skaffe nogle avlsdyr, når vi skal til at i gang igen, siger Henning Holm Christensen.

Mest sete på tvsyd.dk