Dagligvarebutikker oplever stigning i salget efter lukning af grænsen

Siden den dansk-tyske grænse lukkede for grænsehandelen er salget i dagligvarebutikkerne på den danske side af grænsen steget.

Grænsehandelen er mere eller mindre gået i stå, siden tyskerne lukkede grænsen til Danmark 16. marts.

I stedet er handelen rykket over til de grænsenære dagligvarebutikker på den danske side af grænsen.

Det mærker man i Super Brugsen i Tinglev, hvor Martin Brønd er uddeler.

Her sælger man mere øl, vand, vin og slik sammenlignet med før coronakrisen og grænselukningen.

– I starten var kundestrømmen faldende, men folk købte mere. Men lige nu kommer der også flere kunder og købene er stadig af en rigtig fornuftig størrelse, siger Martin Brønd til TV SYD.

 
 

Vin er en af de varer, som Martin Brønd sælger mere af nu sammenlignet med før. Der bliver således solgt fire gange mere vin nu end tidligere.

quote

Nogle af ugerne, mens der har været lukket ned for Danmark, har vi faktisk firdoblet omsætningen på vin

Martin Brønd, uddeler, Super Brugsen, Tinglev

Hos Salling Group, der driver butikkerne Føtex og Bilka, oplever man også en stigning i salget i Sønderjylland.

– Den lukkede grænse har haft en ganske mærkbar betydning. Det kan vi se på salget af varer, som vi normalt ikke sælger meget af i Sønderjylland, siger han og tilføjer, at der især er tale om øl, vand og vin, men også slik og rengøringsmidler, siger pressechef i Salling Group Kasper Reggelsen til TV 2.

Situationen understreger ifølge Kasper Reggelsen, at grænsehandelen er et problem.

– Det var ikke på den her bekostning, vi håbede at opleve stigende salg eller udfordre grænsehandelen. Men de seneste ugers salg illustrerer grænsehandelsproblematikken, som vi og mange andre har påpeget konsekvenserne af gennem årerne, meget tydeligt, udtaler Kasper Reggelsen til TV 2.

Momsen skal ned

Administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, glæder sig over, at dagligvarebutikkerne på den danske side af grænsen lige nu oplever en stigning i salget.

– Der er ingen tvivl om, at de lukkede grænser betyder et massivt mersalg i mange af de butikker, der ellers er udsat for en unfair grænsehandel. Men det er på en tragisk baggrund, siger John Wagner til TV SYD.

John Wagner er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd. Han mener, at salget i de grænsenære dagligvarebutikker er et godt eksempel på, at vi bør sætte momsen ned på fødevarer.
John Wagner er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd. Han mener, at salget i de grænsenære dagligvarebutikker er et godt eksempel på, at vi bør sætte momsen ned på fødevarer.
Foto: TV SYD

Han mener - ligesom Salling Groups pressechef - nemlig, at tendensen med det øgede salg i de grænsenære dagligvarebutikker er med til at understrege, at grænsebutikkerne i Tyskland tager handlen fra butikkerne på den danske side af grænsen.

– Nu får vi syn for sagn om, at de danske afgifter får folk til at køre ud af landet og købe dagligvarer. Kunne vi være konkurrencedygtige på priserne, ville vi have dén handel herhjemme, siger John Wagner.

John Wagner mener derfor, at momsen på fødevarer skal sænkes, så priserne i de danske dagligvarebutikker er konkurrencedygtige med grænsebutikkernes. Finansieringen af de sænkede afgifter ville godt kunne dækkes ind, mener John Wagner.

quote

Hvis vi kan få 4-5 miliarder kroner køb af dagligvarer syd for grænsen tilbage til at blive købt i de danske butikker, så kommer nogle af pengene ind

John Wagner, administrerende direktør, De Samvirkende Købmænd

Tyskland anser ikke grænsehandel som et anerkendelsesværdigt formål for danskere, der ønsker at rejse ind i landet.

Den danske grænse er indtil videre lukket frem til 10. maj.

Se indslaget fra Super Brugsen i Tinglev her.