Den lukkede grænse fra Tyskland gør ondt i grænseregionen

På Rømø og i Tønder lever de godt af de mange turister, der normalt besøger landsdelen – men ikke i år.

Duften af brændte mandler fylder gaderne sammen med den grønne gran og klare julelys, der omkranser bygninger og træer. Glade stemmer blander sig med julesange i hver en krog.

Tønder er normalt velbesøgt af glade turister i den søde juletid. Der kommer mange fra Tyskland for at se den traditionsrige juleby, som i år åbner om små 14 dage. I år ser udsigterne dog anderledes ud og traditionerne hænger i en tynd tråd.

Torsdag lukkede Udenrigsministeriet for alle indrejsende fra Tyskland pånær personer fra Slesvig-Holsten, og det kommer til at sætte sine spor i grænseregionen.

Handlen er i fare

De lukkede grænser giver derfor bekymringer hos formand for Tønder Handelsstandsforening, Anders Muus Jacoben, der forudser problemer, hvis Slesvig-Holsten lukker.

- De lukkede grænser koster i hvert fald 15 til 20 procent af omsætningen. Der kommer rigtig mange langt nede fra Tyskland for at opleve julebyen i Tønder, siger Anders Muus Jacobsen.

Men det er ikke kun handlen i butikkerne, der er i fare. Feriehusudlejerne er også i klemme.

En dag ad gangen

Hos Feriepartner på Rømø modtager de mange opkald fra tyske telefonnumre. De annullerer bookinger på stribe efter rejsevejledningerne blev ændret torsdag, og grænsen derfor blev mere lukket for de tyske turister.

- Det gør mig bekymret. Jeg troede personligt ikke, at grænsen ville lukke igen. Jeg tænkte, det ville være alt for dyrt, men nu sker det igen. Man er bare nødt til at tage en dag ad gangen, siger Martin Vestergaard, Bureachef hos Feriepartner Rømø.

Han håber på en løsning, der kan holde liv i butikken.

- Det er ude af mine hænder, men jeg så da gerne, at man kunne komme ind i landet med et lejebevis, siger Martin Vestergaard.

I 2021 er 92 procent af bookingerne hos Feriepartner Rømø tyske.