Desperate forældre får deres børn vaccineret imod anbefalingerne, fordi de vil på skiferie

Desperate forældre vil på skiferie, men det kræver et tredje stik, hvis man vil til Østrig. Selvom det er imod anbefalingerne, har forældre alligevel held med at få deres børn vaccineret med tredje stik.

Artiklen er siden udgivelsen blevet opdateret med kommentar fra PLO Syddanmark, Dansk Selskab for Almen Medicin, Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Syddanmark.

Desperate forældre, som har bestilt skiferie, forsøger i disse dage at få deres børn under 18 år vaccineret med tredje stik.

Det sker selvom, det er imod retningslinjerne fra både Sundhedsstyrelsen og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Som det er nu, er det nemlig kun personer fra 18 til 39 år, der kan få det tredje vaccinestik - medmindre man er særligt udsat.

Det har fået Sundhedsstyrelsen til at indskærpe over for alle landets regioner, at det er imod anbefalingerne.

En af de regioner, der har udsendt et brev til de praktiserende læger og vaccinationssteder, er Region Midtjylland:

Brev fra Region Midtjylland

17. december ændrede Sundhedsstyrelsen reglerne for tredje stik, så man - selvom man er 17 år - bliver inviteret til vaccinering den første dag i den måned, hvor man fylder 18 år.

Alligevel deler folk på Facebook erfaringer med, at de har fået deres børn vaccineret, inden de er blevet indkaldt.

quote

Jeg fik min søn, der fylder 18 til juli, vaccineret på Oluf Palmes Allé 35 (i Aarhus, red.) uden tidsbestilling mandag aften.

Facebook-bruger

Forældre deler erfaringer i Facebook-gruppe

I Facebook-gruppen 'SKIferie - for alle os der elsker ski og ferie :)' bliver spørgsmålet om tredje stik lige nu debatteret heftigt.

I gruppen forsøger forældrene både at få svar på ubesvarede spørgsmål, men de deler også deres erfaringer med at få deres børn under 18 år vaccineret med tredje stik.

Flere personer spørger specifikt ind til emnet, fordi de skal på skiferie, mens andre fortæller, at de har haft held med at tage deres børn med til en praktiserende læge eller et vaccinationscenter og få det tredje stik.

- Er der ikke muligheder for en på 17,5 at få boosterstik, hvis man skal på ski i Østrig :'(

- Er lige blevet for 5 min siden, fylder 18 til december og er fra 04.

- Jeg fik min søn, der fylder 18 til juli, vaccineret på Oluf Palmes Allé 35 (i Aarhus, red.) uden tidsbestilling mandag aften. Ingen problemer. Han havde fået det andet stik i sommer, så det passede perfekt.

- Fik vaccineret vores søn på 17 år i Aarhus i dag :D

- Jeg har nu fra 2 læger/vaccinationscentre i dag hørt, at de er er begyndt at "batche" de 17 årige (også dem som først fylder 18 senere på året).

- 3. stik til 17 årige ved Oluf palmes allé kan stadig lade sig gøre! Jeg fik den i dag, skriver brugeren og fortsætter i kommentarsporet:

- Gik bare ind, og så blev jeg vist hen til personalet, og de viste mig videre til sygeplejerskerne, der giver vaccinen. Så vidt jeg kunne forstå, var de godt klar over, at jeg kun er 17, og efter jeg havde fået vaccinen, spurgte jeg, hvad deres politik var omkring det hele, og der sagde de ordret, at man bare skulle være født i 2004.

Familie bliver vaccineret i Tyskland

En af de personer, der har skrevet i gruppen, er Brian Slot fra Bramming. Han og familien vil gerne på skiferie i Østrig i uge 7, men sønnen på 17 år har ikke fået tredje stik, som indrejse til Østrig kræver.

Skærmbillede 2022-01-13 kl. 12.09.19
Foto: Screendump, Facebook

Han har dog - modsat mange andre i Facebook-gruppen - ikke haft held med at finde et vaccinationssted i Danmark, der vil vaccinere hans søn, så på lørdag tager han til Tyskland og får ham vaccineret.

- Vi skal på skiferie i uge 7. Som reglerne er i Danmark, så kan man først blive indkaldt fra den første i dén måned, man fylder 18. For min søns vedkommende gælder det, at det først er i marts, siger Brian Slot.

I juni 2021 indgik regionerne og PLO nemlig en aftale om, at vaccinationer i udenlandske praksisser fremover ville kunne blive registreret i Det Danske Vaccinationsregister.

Sundhedsstyrelsen sender påmindelse til regioner

TV SYD har været i kontakt med Sundhedsstyrelsen, som ikke ønsker at stille op til interview, men styrelsen har sendt følgende skriftlige svar:

- Det er meget simpelt. Vi anbefaler ikke at vaccinere børn og unge under 18 år med tredje stik. I Sundhedsstyrelsens vaccinations-styregruppe er man blevet opmærksom på, at det foregår nogen steder. Derfor har vi sendt et brev til regionerne om at bede deres ansatte om at minde dem om, at det ikke er Sundhedsstyrelsens anbefalinger, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Og hos de Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark opfordrer man lægerne til at følge opfordringen.

- Alle praktiserende læger skal naturligvis overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer og alene vaccinere borgere under 18 år med 3. stik, hvis der er særlige helbredsmæssige årsager til det. Jeg har selvfølgelig forståelse for, at det kan være en udfordring i relation til f.eks. familiers rejseaktivitet, men det er ikke et problem, som almen praksis må løse for borgerne, lyder det i et skriftligt svar fra formand for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller.

PLO opfordrer også til at videreformidle budskabet til deres medlemmer i et nyhedsbrev.

Det er ikke kun PLO, der opfordrer alle praktiserende læger til at følge retningslinjerne. Det gør Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Det er ikke sundhedsfagligt i orden at vaccinerer børn og unge, inden de er fyldt 18 år, for vi er ikke klar over, om der vil opstå nogle bivirkninger hos dem på nuværende tidspunkt. Sundhedsstyrelsen har lavet sine retningslinjer af en grund, og det skal man respektere, lyder det fra organisationens formand, Bolette Friderichsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed: Anbefalingerne skal følges

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, der har mulighed for at sanktionere, vil det bero på en konkret vurdering af den enkelte sag.

- Som sundhedsperson skal man som udgangspunkt følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hvis Styrelsen for Patientsikkerhed får kendskab til, at en sundhedsperson ikke følger anbefalingerne, oplyser vi sagen for at vurdere, om der er bekymring for den fremadrettede patientsikkerhed. Hvorvidt det fører til en sanktion beror altid på en konkret vurdering af den enkelte sag.

TV SYD fik tidligere oplyst, at Region Syddanmark ligesom Region Midtjylland havde sendt brevet fra Sundhedsstyrelsen ud til lægerne i regionen, men dette er ikke korrekt.

Det skriver Region Syddanmarks koncernsdirektør, Kurt Espersen, til TV SYD.