DHF indkalder til krisemøde: Overvejer at droppe EM

DHF-formand overvejer at droppe EM-værtskab lørdag. Han har indkaldt til bestyrelsesmøde søndag formiddag.

Artiklen er opdateret med udtalelser fra kulturordførere.

Regeringen arbejder fortsat på at finde en løsning for EM-slutrunden i håndbold for kvinder.

Det siger kulturminister Joy Mogensen (S) lørdag i en skriftlig kommentar.

- Regeringens holdning er, at vi gør alt, hvad vi kan for at finde en løsning. Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt, og den dialog, vi har med DHF og sundhedsmyndighederne, fortsætter, siger hun.

Der blev skabt tvivl om slutrunden, da Norge mandag trak sig som medvært. Dermed var Danmark alene om værtskabet, og der blev lagt en plan med Herning og Kolding som værtsbyer.

Ikke meget dialog

Dansk Håndbold Forbund (DHF) har tilbudt at påtage sig hele værtskabet for slutrunden. Men den endelige godkendelse fra regeringens covid-19-udvalg mangler.

Udvalget skal blandt andet tage stilling til, om det er sundhedsmæssigt forsvarligt at fordoble antallet af deltagende hold på dansk jord fra 8 til 16.

Ifølge DHF-formand Per Bertelsen er der ikke meget dialog mellem parterne.

- Vi havde senest kontakt i relation til det her i går morges (fredag, red.), da vi besluttede os for at sige, at vi ville kigge på det en gang til. Om vi kunne stramme endnu mere op, hvis det kunne være med til at løse problemet.

- Det var den kontakt, vi havde i går morges ved nitiden. Siden har der ikke været nogen kontakt, siger han lørdag middag til Ritzau.

Ordførere savner afklaring

Uvisheden har fået flere kulturordførere fra blå blok til at efterspørge en afklaring om, hvad der skal ske med slutrunden.

- Det er en skandale, at der ikke kan blive truffet en afgørelse, når vi tænker på, hvor mange mennesker der er engageret og involveret i et EM, siger Dansk Folkepartis kulturordfører, Morten Messerschmidt, til DR Sporten.

Ifølge Venstre-ordføreren Stén Knuth kan politikerne ikke "være det bekendt" over for de personer, som skal være med til at sætte EM i gang.

- Vi bliver nødt til at give et svar. Om det så er tommelfingeren nedad, så ved forbundet trods alt, hvad de skal forholde sig til, siger han.

Også De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, og Nye Borgerliges kulturordfører, Lars Boje Mathiasen, forventer en klar udmelding.

Beslutning tages i weekenden

Bertelsen havde først udpeget torsdag som deadline. Dernæst fredag. Lørdag siger han, at han overvejer at indkalde bestyrelsen i håndboldforbundet for at droppe værtskabet.

- Jeg overvejer meget, om de skal indkaldes i eftermiddag eller i morgen formiddag, så vi kan træffe den endelige beslutning og meddele Det Europæiske Håndboldforbund, at vi ikke kan hjælpe dem, selv om vi er klar, fordi vi åbenbart ikke har den opbakning fra regeringen, som vi skal have, siger han.

Hvis EM gennemføres efter planen, begynder slutrunden 3. december og slutter 20. december.

Slutrunden bliver i så fald den første med Jesper Jensen som træner for de danske håndboldkvinder.

Danmark er i gruppe med Frankrig, Montenegro og Slovenien, og tre af holdene går videre til mellemrunden.

Danmark var senest vært for EM i kvindehåndbold i 2010 med Norge som medvært. Ved den lejlighed blev Danmark nummer fire.