Dybbøl Banke forbereder sig på økonomisk krise: Vi har brug for en hjælpepakke

Kulturordfører lover ikke hjælpepakke, selvom man prøver at hjælpe så mange som muligt.

Som de fleste andre kulturinstitutioner landet over holder Historiecenter Dybbøl Banke også lukket i disse dage. Og det kommer til at gøre ondt på centerets økonomi.

- I marts har vi aflyst cirka 100 skolegrupper og voksengrupper, og der har vi mistet indtægter for cirka 250.000 kroner, siger Bjørn Østergaard, centerleder ved Historiecenter Dybbøl Banke.

De manglende indtægter kommer til at fortsætte. Bjørn Østergaard regner med, at man i april vil tabe yderligere en halv million. Derfor efterlyser han nu en hjælpepakke, der er målrettet sæsonprægede virksomheder.

Historiecenter Dybbøl Bankes udfordring er, at deres omsætning i nogle måneder er tæt på nul, mens den i andre måneder er markant højere. De gode måneders omsætning skal derfor også dække udgifterne, når der ikke er noget omsætning.

- Vi har brug for en hjælpepakke, der tager udgangspunkt i ens tab og ikke i de faste udgifter. Vores indtjening i den relativt korte sæson er meget større end udgifterne. Til gengæld skal vi leve af det resten af året, forklarer han.

Han fortæller, at man vil spare på centerets sæsonansatte personale, men at det ikke er nok.

- Konsekvensen af det her er, at vi ikke kan udvikle os de næste mange år, hvis vi skal bruge al indtjening på at afbetale gæld. Så bliver vi nødt til at reducere i aktiviteter og måske også vores faste medarbejdere, så gæsterne vil få en ringere service, siger han.

- Vi forhandler, men kan ikke love noget.

Folketingets partier er i disse dage ved at forhandle hjælpepakker til blandt andet kulturområdet. Hos Socialdemokratiets kulturordfører Jan Johansen er der forståelse for Historiecenter Dybbøl Bankes situation, men han hverken kan eller vil love dem økonomisk hjælp.

- Vi arbejder med hjælpepakker til de forskellige områder lige for tiden, og vi er nødt til at tage dem fra en ende af, siger Jan Johansen til TV SYD.

Hvornår historiecenteret kan få vished, ved Jan Johansen ikke, men han opfordrer dem samtidig til at være tålmodige og forstående.

- Vi prøver at hjælpe så mange som muligt, men de må have is i maven. Der kommer skrammer, inden turismen kommer igang igen, men det er jo altså ikke akutproblemet lige nu, siger han.