Eksperter anbefaler: Butikker kan åbne og grønt lys for udendørs idræt

Frisørerne og eleverne i afgangsklasserne i TV SYDs område må vente nogle uger endnu, hvis politikerne på Christiansborg følger anbefalingerne fra Sundhedsministeriets eksperter.

Sundhedsministeriets eksperter anbefaler bl.a., at udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter over hele landet genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre.

Det betyder, at det eksempelvis igen bliver muligt at købe ind i tøj- og skobutikker og andre specialforretninger.

Forsamlingsforbuddet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi hæves fra fem til 20 personer.

Afgangsklasser og efterskoler må vente

I flere landsdele kan også nogle af grundskolens afgangselever komme tilbage i skole - men det gælder foreløbig ikke Syd- og Sønderjylland, hvor der ifølge ekspertgruppen heller ikke bør åbnes efterskoler endnu modsat andre landsdele.

Ifølge ekspertgruppen skal kunderne vente til efter påske med at få trimmet de corona-lange lokker hos frisørerne, hvis du ikke bor på Bornholm.

For at genåbningen skal ske, som ekspertgruppen foreslår, kræver det, at regeringen og Folketingets partier er enige om at følge anbefalingerne

Partierne skal i dag drøfte i hvilket omfang, som de vil følge forslagene fra ekspertgruppen.

Onsdag vil regeringen melde ud, hvilke restriktioner der fortsætter, og hvilke der bliver lempet, når de efter planen udløber på mandag.

Horsens og Hedensted i næste runde

Næste skridt ifølge anbefalingerne er en genåbning fra mandag den 15.marts i bl.a. Østjylland, hvorunder Hedensted og Horsens kommuner hører, hvor så afgangsklasser og efterskoler kan åbne, mens det først kan ske i resten af TV SYDs område efter påske.

Når eksperterne taler om Vestjylland som en landsdel, hvor der kan ske åbning af bl.a. efterskoler, så er det efter en geografisk definition, der alene omfatter de vestlige kommuner i Region Midtjylland.

Indsatsgruppens anbefaler generelt, at at sundhedsmyndighederne følger smitteudviklingen nøje, herunder ift. smittetal, indlæggelsestal, forekomsten af virusvarianter mv. 

Incidens over 100 bør udløse lokale indgreb

Ved en incidens over 100 pr. 100.000 indbyggere inden for de kommende uger, hvor der tages højde for testaktivitet, kommunestørrelse mv., anbefales en konkret vurdering i forhold til, om kommunen skal undtages for en lempelse af restriktioner, og der kan iværksættes særlige foranstaltninger. 

Der kan på den baggrund blive behov for nedlukning på institutions-, kommune- eller landdelsniveau, hvis udviklingen tilsiger det, sådan som det eksempelvis er sket i Ishøj og Kolding. 

Hvis smitteudviklingen udvikler sig mere gunstigt end forudsat, vil det omvendt kunne tale for en hurtigere genåbning. 

Mandag havde Fredericia, Kolding og Aabenraa kommuner en incidens på over 100.